Следващата година в Украйна може да избухне мощен „социален взрив”

През пролетта на следващата година в Украйна може да избухне мощен „социален взрив”, недоволните от обстановката в страната да излязат по улиците и да се стигне до нов преврат, заявиха в неделя (6 декември) експерти, цитирани от в. „Взгляд”.

„Сложният период ще бъде между февруари и май 2016 г., когато доходите падат, а цените растат. Вероятността от социален взрив в този период се оценява на 60%”, твърди директорът на Института за украинска политика Руслан Бортник.

Според украинския политолог Кирил Молчанов „нов Майдан е възможен, тъй като в момента се е стигнало до такава ситуация, в която масите вече не могат да живеят така, а лидерите им не искат нищо да променят”. „Като се има предвид изгубеното през последната половин година и липсата на реформи, народната подкрепа пада, идва студена зима с високи цени на комуналните услуги и поради тази причина нов Майдан може да започне след дръзка провокация”, уточнява Молчанов.

Според наскоро проведено социологическо проучване 53% от анкетираните в Украйна са готови да излязат на улицата в случай на влошаване на социалното положение на хората, отбелязва „Взгляд“.

Източник: Руски Дневник.