Международна конференция „Славянската култура вчера – днес – утре“ се състоя в комплекс „Камчия“

На 21 юни, в зала „Москва” на хотел „Лонгоз”, се проведе международна конференция „Славянската култура вчера – днес – утре“. Домакин бе санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“, а форумът е част от програмата на Славянския форум на изкуствата „Златен витяз “. Престижното събитие е организирано от фондация „Устойчиво развитие за България“, СОК „Камчия“ и Славянския форум на изкуствата „Златен витяз“, с президент народният артист на Руската федерация Николай Бурляев,писател, поет, драматург, член на президиума на Обществения съвет на Министерството на културата на РФ, на Патриаршеския съвет по култура и на ръководството на Съюза на кинематографистите в Русия. Тази година форумът протича под патронажа на Министерството на културата на Руската федерация.

В конференцията взеха участие Николай Бурляев, председателят на фондация „Устойчиво развитие за България“ и изпълнителен директор на СОК „Камчия“ Станка Шопова, художник-аниматорът и носител на наградата „Оскар“ Александър Петров, народният артист на Русия Леонид Мозговой, Видинският митрополит Дометиан, отец Василий Шаган, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, режисьорът Георги Стоянов, Елка Няголова – председател на Славянската литературна и артистична академия, Стоил Фердов – ръководител на Славянското дружество в България, Маргарит Николов – вицепрезидент на „Золотой Витязь“, Минчо Минчев – главен редактор и председател на политическа партия  „Нова Зора“, поетите Йордан Милев, Иван Есенски, а също проф. Орлин Загоров, Любомир Коларов, Владимир Ястреба от РКИЦ и много други творци и общественици.

„Камчия“ е крепост на славянската култура, каза в обръщението си пред форума Николай Бурляев. Той припомни, че в световен мащаб се води война за човешката душа. „Целта на „Златен витяз“ е да събере най-ценното, което е създала културата на славянския свят и да го предаде на поколенията. Трябва да казваме истината без страх. С любов и единение ще се спаси света и човечеството” – подчерта Н.Бурляев.

В изказванията на участниците бе изразена голямата загриженост към настоящето и бъдещето на славянските народи и културата им, а също и тревога от нарастващата криза в духовността, културата и нравствеността не само на славянските народи, но и на света.

Световноизвестният художник-аниматор Александър Петров сподели, че с творчеството си се стреми да разтърси човешката душа, но не от ужас, а от състрадание и това подчертава разликата в ценностите и подходите на славянския човек.

„Всеки народ трябва да обича собствената си култура! Липсата на общуване, липсата на истината, водят до нихилизма на младите хора, които не намират смисъл в живота. Ако живее в истина, човек е свободен. Поетите, които творят в истина, са пророци, а пророците дават надежда“, коментира в словото си отец Василий Шаган.

Поетесата Елка Няголова съобщи, че повече от 40 славянски автори ще се превеждат ежегодно на различни славянски езици. Доц. Емилия Лазарова, представител на фондация „Устойчиво развитие за България“, свърза резултатите и изключително високия интерес към международния ученически конкурс „Заедно в 21 век“ с нагласите на българите и на българските учители и семейства с обичта и вярата на народа ни към Русия.

Вълнуващо и запомнящо се изказване направи и авторът на биографичната книга за граф Игнатиев, руският дипломат Анатолий Шелкунов, зам.-председател на съюза „Друзей Болгарии”, който разказа епизод от биографията на големия приятел на българите граф Николй Игнатиев като пример за вярност в служба на правдата и доброто – извечните ориентири в живота на православния човек.

Участниците в конференцията подготвиха призив към славянските народи за славянско единство.

В програмата за този първи творчески ден бе и моноспектакълът „Пушкин“, с участието на народния артист Леонид Мозговой.

В изключително наситената програма на форума – до 12 юли, са предвидени изложби, мастър-класове, дискусии, прожекции и кинолектории. В комплекса ще бъде открит Клуб на изкуствата, на който „Златен витяз“ ще дари повече от 50 игрални, документални и анимационни филма.

Варненската публика ще има възможност да види още „Гоголь. Ближайший“, с участието на Николай Бурляев и Инга Шатова, „Излечить страх“ на режисьора Александър Пархоменко, шедьовъра „Анна от 6 до 18“ на Никита Михалков, „Остров“ ще бъде представен от народната актриса на русия Нина Усатова и 77-минутна колекция от руски анимационни филми.

Източник: zora-news.com