Славянск показа наблюдателите на ОССЕ

„Гостите” в Славянск бяха показани на пресконференция

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество  в Европа (ОССЕ), задържани от петък от проруските сепаратисти в Славянск, Източна Украйна, са военнопленници, заяви пред журналисти лидерът на сепаратистите в Славянск Вячеслав Пономарьов. Самопровъзгласилият се за кмет Пономарьов съобщи, че един от 13-те задържани – шофьорът на групата, е бил освободен. В плен са останали 8 европейски граждани и четирима украински военни. Пономарьов обяви, че задържаните няма да бъдат освободени, освен в замяна на освобождаването на проруските въоръжени активисти, арестувани от украинските власти. Пономарьов отхвърли понятието “заложници” по адрес на задържаните наблюдатели на ОССЕ и подчерта, че те са “гости”. По-късно Пономарьов показа „гостите” си на пресконференция. “Ние сме офицери от ОССЕ с дипломатически статут”, заяви от името на групата наблюдатели германският полковник Аксел Шнайдер. “Нашето присъствие в Славянск без съмнение е политически инструмент за онези, които взимат решенията в региона. Те ще си послужат с това при преговорите. Това не е изненада. Не мога да се върна у дома свободно”, добави той.

Пленените са седем офицери – трима германци и по един поляк, чех, датчанин и швед, плюс преводач. Няма информация за четиримата украинци, които първоначално ги придружаваха.

Същевременно неизвестни лица са нападнали склад с оръжие на проруските активисти в град Славянск, Донецка област. Избухнали са сблъсъци, има ранени.

Междувременно стана ясно за нов случай на изчезнал репортер в Славянск – Сергей Шаповал е в неизвестност.