Славянск под обстрел – има жертви

В центъра на Славянск се водят бойни сблъсъци между подконтролните на Киев части на армията и привърженици на федерализацията, има ранени, съобщи телевизия lifenews.

Сутринта в петък (2 май) към 4:00 ч. Жителите на града са били събудени със сирена, която оповести за началото на активната фаза на специалната военна операция на киевските власти, след което започнала стрелба.

Над покрайнините на града се издигат гъсти стълбове дим от горящи автомобилни гуми. Над града прелитат хеликоптери.

Вече три хеликоптера на украински войски са свалени, които извършвали стрелба с реактивни снаряди. Два пилота са загинали, третият е пленен.

Представители на администрацията на Славянск съобщиха за първите жертви. По предварителни данни, един човек загинал и един бил ранен, съобщи представителят на отрядите за отбрана на Славянск Вячеслав Пономарьов. Според него, сега един от блокпостовете, разположени около града, се обстрелва от хеликоптер.

Няколко десетки жители на Славянск са застанали на моста на реката за да попречат на украинските войски да влязат в града. Проруските бойци от отрядите за самоотбрана и жителите на града са обявили, че няма да позволят на украинските военни да превземат града им и ще продължат да се борят за правата си.