Славянският форум на изкуствата „Златен витяз“ отново във Варна

През септември Славянският форум на изкуствата „Златен витяз“ може да се върне във Варна в пълния си престижен формат и с цялото съзвездие от различни фестивали, които включва – кинофестивал, театрален, литературен, музикален фестивал, фестивал на изобразителните изкуства, на руското бойно изкуство и кинофорум на екологичното кино. Това съобщи президентът на «Златен витяз» Николай Бурляев на срещата си с екипа на варненския кмет Иван Портних и депутати от различни парламентарни групи, която се проведе в Община Варна.

До 29 април в Санаторно оздравителен комплекс «Камчия», в залите на Община Варна и на Фестивалния и конгресен център се проведе четиридневният литературен форум «Златен витяз», организиран от Международния филмов фестивал „Златен витяз“ и Фондация „Устойчиво развитие на България“, с подкрепата на кмета на Варна Иван Портних.

„Радваме се, че Варна е домакин на този фестивал и се надявам, че условията, които общината представя са добри, за да ви посрещнем отново през есента в още по-голям формат“, каза на срещата днес зам.-кметът Пейчо Пейчев. Той се надява, че събитието ще създаде близки отношения между българския и руския народ, между славянската общност.

Специален гост на концерта и срещата с обществеността в зала „Пленарна“ беше Варненският и Великопреславският митрополит Йоан. Той предаде на Николай Бурляев, който е и член на Патриаршеския съвет по култура, благослов от името на Българския патриарх Неофит до Московския и всерусийски патриарх Кирил. Между България и Русия връзките са неразривни, духовни, свързани чрез вярата в Бог, а славянството поддържа сърцето да тупти, каза Негово Високопреосвещенство.

Преди представянето на премиерата на филма „Златен витяз“, на сцената излязоха известни български и руски таланти – 10-годишният Донко Марков със семейството си, Грета Ганчева, Теди Генев, хор Одесос и др.

След обяд в зала Пленарна на Варненската община под ръководството на Николай Бурляев се проведе Международната конференция „Духовни традициил Литературата на Славянския свят“, на която писатели, учени, главни редактори, дейци на културата дискутираха по проблемите на духовния свят, на културната среда в славянските страни и значението на традициите за облагородяването и хуманизирането на обществото и отношенията между хората.

Във форума взеха участие: големият руски писател и драматург, съпредседател на Съюза на писателите на Русия – Владимир Крупин. Той сподели тревогата си за схраняването и утвърждаването духовните и културните достижения на Русия. В този дух беше и изказването на проф. д-р Александър Ужанков – зам.-ректор на Литературния институт „М. Горки“ и член на Обществения съвет при Министерството на културата. Известната не само в Русия главна редакторка на в. „Култура“ и член на Президентския съвет по култура – Елена Ямполская говори за отговорността на медиите за формиране на културната и духовната среда в обществото, а писателката доктор на филологическите науки Капитолина А. Кокшенева продължи темата в посока на литературата и отговорностите на писателите и творците за това. С акцент за сръбската култура, като част от славянската култура, говори кинорежисьорът Йован Маркович вицепрезидент на Международния кинофестивал „Златен витяз“.

Доц. Д-р Емилия Лазарова от Фондация „Устойчиво развитие за България“ се спря на историческите традиции и многостранни връзки между България и Русия и на мисията на славянството и православието за съхраняване на духовността, добротата и човеколюбието. Христофор Тзавела – писател и фолкрлорист припомни, че Русия присъства в историята, културата и духовността на българите и в народното творчество.

Източник: news.varna24.bg