Ситуацията в непризнатата Нагорно-Карабахска република отново се изостри

През почивните дни ситуацията в непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) отново се изостри. При сблъсъци около разграничителната линия страните понесоха загуби. Поредното нарушаване на режима на примирие бе предшествано от посещение на турския премиер Ахмет Давутоглу в Баку.

В знак на особена дружба той демонстративно извърши петъчен намаз в една от бакинските джамии и заяви, че Турция винаги ще бъде редом до Азербайджан, докато не бъде освободен последният сантиметър земя, зает от арменците. В Ереван и Степанакерт гореспоменатата дивересия на азербайджанските сили бе оценена като последица от решителната подкрепа на Анкара към Баку, пише „Независимая Газета“.

Собствено, Давутоглу не каза нищо ново. Турция в карабахския конфликт винаги последователно е подкрепяла Азербайджан. В знак на солидарност с него тя прекрати дипломатическите отношения с Армения, затвори границата и откликна на призива на Баку за икономическа блокада на Ереван. За по-активно участие на Турция в карабахския конфликт попречиха Русия и присъствието на руска военна база в Гюмри.

Руско-турският конфликт в Задкавказието безусловно се изостри. Не в план възобновяване на войната в Карабах. На линията на съприкосновение в НКР в последно време напрежението е стабилно и то очевидно се поддържа от азербайджанска страна. Но без да се преминава тази граница, след която е войната- и в Баку и в Ереван и в Степанакерт разбират, че инициаторът на нова война в НКР ще се окаже губеща в очите на международната общност.

 

Източник: focus-news.net.