Сирия започна да доставя плодове и зеленчуци в Русия

Започнаха първите организирани сирийски доставки на плодове и зеленчуци за Русия, които трябва да изместят, макар и частично забранените през януари за внос, турски продукти, пише вестник „Коммерсант“, цитиран от ТАСС.

Сирия изрази готовност да изнася плодове и зеленчуци за Русия още през декември 2015 г., но досега доставките имаха пробен характер и бяха съставени от малки поръчки, тъй като продължаващите военни действия в страната правят търговските начинания изключително рискови.

Очаква се в рамките на половин година Дамаск да започне производство на съвременни опаковъчни материали, като по този начин ще бъде отстранен един от основните проблеми на вноса – неправилното съхранение на продуктите.

„Това ще ни позволи ежеседмично да извозваме 3-4 хил. тона плодове и зеленчуци. Планът ни е да достигнем 5 хил. тона на седмица“, заяви собственикът на фирмата-вносител „Адыг-Юрак“ в Русия Аслан Панеш.

От 1 януари тази година Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Турция. Причината за въвеждането на икономическите санкции бе сваленият от турските ВВС руски изтребител Су-24, припомня ТАСС.

По данни на руското министерство на земеделието за 2014 г. в общия обем на руския внос хранителните продукти от Турция са заемали малка част – едва 4 %.

Най-забележимо за руснаците, особено през зимата, може да стане изчезването от магазините на турските мандарини и пресни зеленчуци. Именно плодовете и зеленчуците (както и ядките, но върху тях ембаргото не се разпространява) са основния внос от Турция. По данни на министерството на процента турски зеленчуци се падат 20 % от общия обем на доставките им в Русия и една четвърт от общия обем на внасяните зеленчуци.