Сирийски генерал: САЩ и съюзниците им се опитват да не допуснат разгром на терористите в Алепо

След обкръжаването на Алепо от страна на сирийската армия и обявяването на съвместна хуманитарна операция с Русия, САЩ и техните съюзници в региона се опитват да не допуснат окончателен разгром на терористите в Алепо, което може да се превърне в начало на пълна победа на правителствените войски в Сирия, пише „Известия“, цитирана от „Фокус“. Това заяви пред изданието сирийският бригаден генерал в оставка Али Максуд, коментирайки обявеното начало на настъпление на групировката „Джаиш ал Фатах“ в Алепо.

„Западът и неговите съюзници мобилизираха всички сили на екстремистите в района, за да бъде пробита блокадата и прекъсната руско-сирийската хуманитарна операция. Главна действаща сила представлява „Джабхат ан-Нусра“, която си смени името на „Джабхат Фатах аш-Шам“. Настъплението се провежда от южно и югозападно направление. Там бяха концентрирани групировки с обща численост до пет хиляди бойци, които САЩ и техните съюзници смятат за „умерени“. Терористите активно използват бронирана техника и натъпкани с експлозиви автомобили, управлявани от самоубийци. Още по време на първата вълна на настъплението бяха ликвидирани 700 екстремисти, което обърна терористите в бягство. Скоро след това последва втора вълна, която също беше отразена. След това имаше още пет опита да пробиване на отбраната. Екстремистите успяха да постигнат определен напредък, но за кардинална промяна в ситуацията на терен не може да става дума“, разказа Али Максуд.

Бригаден генерал Турки Хасан от своя страна заяви, че макар и пробита, блокада на Алепо все още не е вдигната, защото сирийската армия запазва огневи контрол върху основните пътища. По неговите думи, правителствените сили подготвят контранастъпление, което ще започне скоро.