Сирийската армия настъпва край Палмира с руска помощ

Сирийската армия с подкрепата на Въздушно-космическите сили на Русия е предприела настъпление срещу терористите от „Ислямска държава“ в района на Палмира. Това съобщи началникът на главното оперативно управление на Генщаба на ВС на РФ, генерал-лейтенант Сергей Рудской, цитиран от „Взгляд“

„В момента в района на Палмира правителствените войски с подкрепата на ВКС на Русия водят настъпателни действия срещу бойците от ИДИЛ“, заяви генералът, цитиран от РИА „Новости“.

Той посочи, че водената от САЩ коалиция в Мосул се занимава основно с прехвърлянето на значителни части на „Ислямска държава“ към източната част на Сирия. По думите на Рудской терористите почти безпрепятствено прехвърлят въоръжение, взривни вещества и жива сила към Палмира, Дейр ез-Зор и Ал Баб.

Тази информация, заяви Рудской, се потвърждава от няколко източника. Той отбеляза, че взривните вещества най-вероятно ще бъдат използвани от терористите за унищожаване на световното историческо наследство в Палмира.

Рудской съобщи още, че ВКС на Русия и ВВС на Турция провеждат първата си съвместна въздушна операция срещу „Ислямска държава“ в покрайнините на Ал Баб. В нея участват девет ударни самолета на ВКС – четири Су-24М, четири Су-25 и един бомбардировач Су-34, както и осем турсик самолета – четири F-16 и четири F-4. Те нанасят удари по 36 обекта, добави Рудской. Той подчерта, че всички действия са предварително съгласувани между генералните щабове и командвания на авиационните групи на двете страни, съобщи РИА „Новости“.