Силата и истината на Русия – за 140-та годишнина от победата в Руско-турската война през 1877-1878г.

В Историческия музей на гр. Владимир, Русия е открита изложба, посветена на воинската доблест и бойните заслуги на героите от войната през 1877-1878 г. Сред уникалните експонати от колекцията на Държавния „Владимиро-Суздалски“ музей-заповедник са  знаците за награда от колекцията „Нумизматика“, сборник от документи „Българското опълчение“ (София, 1956), портретни репродукции, карти „Паметници на руските воини в България“.«Обнажим, если надо, меч во имя угнетённых и несчастных, хотя в ущерб собственной выгоде. Но в то же время да укрепится в нас ещё тверже вера, что в том-то и есть настоящее назначение России, сила и правда её, и что жертва собою за угнетённых и брошенных всеми в Европе во имя интересов цивилизации есть настоящее служение настоящим и истинным интересам цивилизации» (Ще оголим, ако трябва меч, в името на угнетените и нещастните, дори в ущърб на собствената си изгода.  Но в същото време, ще се засили още повече вярата, че всъщност това е истинското  предназначение на Русия, нейната сила и истина  и  жертвайки себе си за потиснатите и изоставените от всички в Европа, в името на интересите на цивилизацията, има истинско служене   на действителните и реални интереси на цивилизацията), — е писал Фьодор Достоевски. Именно руският народ, който преди почти 300 години е бил под монголско-татарско иго, би могъл по-добре да разбере, по-близо да приеме до сърцето болката и гнева на българския и на другите балкански народи,които  500 години са страдали от турския плен. Освен това,  балканските славяни са близки с руския език, вярата и културата.

Освободителната война от 1877-1878., в която рамо до рамо с руските войски са се сражавали  българските опълченци,  румънските части и др.,  с активната подкрепа на народите на Балканския полуостров, е завършила с убедителната победа на Русия.

Доблестно и честно са изпълнили своя дълг в театъра на военните действия  нашите сънародници, сред които корнет Александър Борисович Голицин от лейб-гвардията на Хусарския полк на Негово величество, корнет Михаил Константинович Поливанов от осми Улански Възнесенски полк на  Негово Височество Принц Александър Хесен  и много други владимирци.

С България сродява  владимирци и името на родения в нашия град,  генерал Николай Григориев Столетов, който е ръководил сформирането, обучението и сраженията на българското опълчение. В хода на съвместната борба на славянските народи срещу общия враг е укрепвала  дружбата и взаимопомощта на руснаците и българите.

За героиката  на Освободителната войната  напомнят около 450 паметници, издигнати в различни части на България. Във Владимир, повече от четиридесет години, гостоприемно посреща посетители Мемориалната къща-музей на братята Столетови.

Източник:

https://start33.ru/events/exhibition/12108