Сибирският стегозавър получи име

Скелетът на стегоазвър стана главен експонат на юбилейната изложба на Красноярския областен музей.

Древният гущер, който е на възраст над 160 милиона години, беше открит от местен палеонтолог и подарен на музея. Редкият стегозавър получи име – Юрашка.

В конкурса от имена, предлагани от жители на Красноярск, името Юрашка стана фаворит. Стегозавърът е жител на Юрския период. От тук са първите букви на името му. Той е намерен в Шариповския район на Красноярския край, откъдето е втората част на името. Находката е уникална с това, че представлява единствените останки на стегозавър в Русия и най-древната в света, каза в интервю за „Гласът на Русия“ заместник директорът на Красноярския областен музей Татяна Зикова:

– Костите на черепа не са открити, но имаме зъби, няколко кости на крака, изцяло гръбнакът,ребра. Това е един абсолютно нов род и нов вид.

По този фрагмент на скелета учените получиха немалко сведения. Юрашка е умрял на солидна възраст; страдал е от остеохондроза – в полза на което свидетелстват сраснали се прешлени; пренесъл е няколко травми – на ребрата са открити костни мазоли, които се появяват при зарастването на счупени кости. Юрашка е бил сравнително неголям – три метра дължина и метър и половина височина, бил е тревояден, а не хищник. Според музейните сътриудници, стегозавърът бил открит случайно. Намерен е във въглищни пластове, при това само защото добиването на въглища там не било водено в пълен обем:

– Нямаше взривни работи, събираха само въглищата, които са вече откъртени. И се появи възможност за изследване на слоевете, в които са открити тези вкаменелости. Останките са черни на цвят и на пръв поглед може да се помисли, че са просто въглища. Само специалистите успяха да определят, че това са кости, още повече – толкова древни. Учените смятат, че те са на възраст минимум 165 милиона години.

Общо в света са открити близо 10 скелета на стегозаври, основно на Американския континент. В Русия преди не са ги намирали – за разлика от САЩ, Канада и Китай, в Русия няма огромни пустинни райони, изрязани с дефилета и каньони. Всички запазили се кости на руски динозаври залягат дълбоко под земята, сложно се добиват. Рядко изкопаеми останки се падат по различни кариери, рудници, по брегове на реки и ручеи. Голям успех е, ако ги забележат и съобщят на учените. Точно такава бе и съдбата на Юрашка. Той е тежал шест пъти по-малко от американските си „събратя”, но е доста по-възрастен от тях. Изглежда, че той се пада прародител на „американците”. Уникалният експонат зае почетно място под стъкло на витрината на Красноярския областен музей.