Сериозен спад на германския износ за Русия

Германският износ за Русия отчете сериозен спад от 18% през 2014 година, показват данните на Националния статистически институт на Германия (Destatis), цитиран от „Дойче веле“.

Берлин е изнесъл за Русия през изминалата година продукция за 29 милиарда евро (32,2 милиарда долара). През 2013 година беше отчетено 6-процентно намаление.

Вносът от Русия е спаднал със 7% през 2014 година до 38 милиарда евро, което означава, че миналата година е отчетен най-високият германски търговски дефицит с Русия на годишна база.

Това е феномен за страна износителка като Германия, която по принцип изнася повече от партньорите си. Само Холандия и Норвегия успяха да постигнат положително салдо в стокообмена си с федералната република. Дисбалансът достигна 15 милиарда евро и 11 милиарда евро респективно през 2014 година в сравнение с 9 милиарда евро в случая с Русия.

Въпреки сериозния спад в германския износ през 2014 година, статистиката показва, че на дългосрочна основа търговските отношения между Русия и Германия показват, че германският износ се е учетворил в сравнение с търговския обмен през 2000 година.

Руският внос също се е увеличил през същия период. Москва остава най-важният енергиен партньор на Германия – 31% от газа и петрола е доставян от Русия.