Серджо Маталучи: България може да купува газ от „Северен поток-2“

Интервю на Евгени Рушев със Серджо Маталучи, анализатор на Natural Gas Europe, Италия, специално за Поглед.инфо.

Евгени Рушев: Здравейте г-н Маталучи. Искам да ви попитам относно възможностите пред проекта „Северен поток-2“?

Серджо Маталучи: „Северен поток-2“ е възможност, но също така е много рискова възможност, защото това е проект, който причинява разногласия в Европа и създава напрежение между източноевропейските нации и страните от Северозападна Европа. Също така, ако се вгледате в развитието през последните няколко месеца, ще видите политическо съгласие на Полша, Литва и Германия. Що се отнася до този проект, съгласието е най-малко под въпрос. Така че, това е основната причина този проект да повдига толкова много интерес сред коментаторите.

Другият елемент, който е изключително важен, е позицията на Европейската комисия. Тя практически заявява: „Няма да правим изключения от съществуващите закони в ЕС“. Това означава, че те не искат да дадат политическо прикритие, не желаят политически да одобрят този проект.

В този случай противопоставянето между страните е явно.

Рушев: Какви са опциите пред Газпром?

Маталучи: Газпром иска да запази влияние в Европа и това може да бъде сторено чрез проекта „Северен поток-2“. Тя може да продава газ много евтино на Германия, а немската страна може да го препродава или да го използва за вътрешна употреба. Няма да има проблеми с други държави, транзитните такси ще бъдат по-ниски и няма да има нужда да се ремонтират тръбопроводи в Украйна. Това е легитимен интерес на руската страна, и до известна степен е против интереса на източноевропейските държави.

Рушев: Ако „Южен поток“ не се осъществи…

Маталучи: „Южен поток“ бе отменен. „Турски поток“ може да се изгради, но само половината от проекта ще бъде направен. Относно оставащите 50%, предназначени за износа на газ към европейските пазари, няма да видим тяхното осъществяване.

Рушев: Ще бъдем ли изправени пред ситуация, където България и някои други източноевропейските държави ще трябва да купуват газ от „Северен поток-2“?

Маталучи: Да, очевидно.

Рушев: Това по-скъпо или по-евтино ще бъде?

Маталучи: Зависи от няколко условия и възможни ситуации. Очевидно България купува руски газ през Украйна, Молдова и Румъния, което значи, че Русия трябва да плаща транзитни такси на Украйна. Ако премахнете това и прибавите немската част, цените могат да бъдат сравнявани. Вероятно Германия ще получи и отстъпки върху цената на газта. Мисля, че цените няма да бъдат много различни. Единствената разлика е, че вместо Украйна да получава транзитни такси, които преди две години бяха четири милиарда евро, Германия ще получава тази сума. Дали ще е по-добре? Не знам, но ставаме свидетели на сблъсък на интереси.

Рушев: Какви са алтернативите пред страните от Източна Европа? Има ли алтернатива на руския газ? Ако говорим, например, за азербайджанският газ- толкова надежден източник ли е той?

Маталучи: Мисля, че пропускаме нещо много важно. Газта не е главен елемент в производството на енергия в Източна Европа. Това е повече геополитически елемент. Ако погледнем дяловете на производството на енергия, едва 15% идват от газ. Практически от целия ток, който се използва, едва една десета идва от газта. Все пак има по-важни горива в тази част на Европа, като, например, въглищата.

Генерално, газта не е толкова релевантна за страните от Източна Европа.

Руският газ ще остане най-евтиният.

Трето, има алтернативи, но са минимални и незначителни, като вероятно ще бъдат по-скъпи, но това е отделен въпрос.

Аз лично мисля, че вместо да получавате газ от други страни, вие ще имате възможността да вземате газ от други страни, като това е много различно. Практически не купуваш от други страни, но знаеш, че в случай на проблеми с Русия, няма да имаш проблеми, а ще получаваш газ от Гърция, например.

Рушев: Благодаря ви много за отделеното време, за мен бе удоволствие.

Маталучи: Ciao.