Сергей Иванов: От началото на годината в Украйна са извършени повече от 60 нападения срещу храмове и свещеници

Ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов изрази възмущението си във връзка с нападенията срещу православни храмове и свещеници в Украйна.

„С мълчаливото одобрение на властите от началото на годината в Украйна са извършени  повече от 60 нападения – преки, физически – на храмове и свещеници от Украинската православна църква на Московския патриархат“, заяви Иванов по време на заседание на Съвета по взаимодействие с религиозните обединения.

Ръководителят на администрацията на руския президент подчерта, че „всичко се случва в центъра на просветената и цивилизована Европа“. „Незаконната смяна на властта, която бе извършена през февруари 2014 г., доведе до сериозно избухване на радикализма, породи масови нарушения на законодателството, религиозна дискриминация и насилствени действия по отношение на вярващите“, констатира Иванов.

По-рано Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) съобщи, че в резултат от военните действия в Югоизточна Украйна тази година са загинали трима православни свещеници. Още най-малко петима духовни представители са пострадали.

„Физически са пострадали в Новорусия не по-малко от петима свещеници, които са останали живи. Били са заплашвани на сайтовете на национал-екстремистите още седем духовни представители в югоизточната част на страната. На територията на Украйна, където не се води война, са били заплашвани още шестима свещеници. На тези мирни територии са получили телесни повреди четирима клирика по време на нападения при превземането на храмовете от представители на Киевския патриархат. Най-малко петима свещеници от УПЦ на Московския патриархат са били принудени да напуснат Украйна“, съобщават от РИСИ.

По данни на института, се осъществяват заплахи и натиск върху епископите в редица епархии на УПЦ МП на териториите в Украйна, където не се провеждат военни действия.