Сензацията от „Гласът на България” Ивайло Филипов: Не съм син на Филип Киркоров, имам си баща

17-годишният Ивайло Филипов успя да впечатли журито в „Гласът на България”, а личната му история даде повод за множество спекулации. Талантливото момче се познава с голямата руска звезда Филип Киркоров и именно той му подава ръка за по-нататъшното музикално развитие. Познанството им се изтълкува погрешно от някои медии, които го обявиха за негов незаконен син. Репортер Красимир КРАСИМИРОВ на „ШОУ” се свърза с младия певец чак в Москва, за да разбере каква е истината и да научим нещо повече за участника в музикалното шоу по bTV, в което Ивайло си избра Графа за свой ментор.

Майка му е тази, която забелязва певческия му талант. Когато е на 5-6 години, тя го записва в детска група „Морски песъчинки” и започва да ходи на конкурси в България и чужбина. Така започват неговите първи стъпки в музиката. „Като пуснехме музика, особено в колата, и забелязах колко точно я възпроизвежда, има верни тонове. Пускали сме му руски песни на Филип Киркоров, на които той много бързо учеше текстовете. Тогава не знаеше езика, просто запомняше по слух думите. Около две години изкара в детската група, като едновременно пробвахме и самостоятелно на няколко конкурси. Има доста първи награди, Гран при и т.н.”, казва майка му.

През 2008 г. заминава със семейството си за Русия като основната му цел е да получи добро музикално образование. „Бях едва 8-годишен. Знаех, че заминавам за Москва, но нямах представа колко голям град е, че е друга културата, но въпреки това бях усмихнат и положителен. Доста странна реакция. Не всеки човек на тези години може толкова спокойно да приеме промяната. Изненадах се, че децата тук ме приеха радушно, все едно съм един от тях. Научих руски език по невъобразим начин – не по граматика, а по слух. Стараех се да общувам повече с хора от руското общество”, обяснява Ивайло.

С Филип Киркоров на една сцена
С Филип Киркоров на една сцена

 Когато отива в Русия, започва да пее в детска група „Непоседы”. Филип Киркоров го тласка в тази посока. „Той ме посъветва, че в Москва има много добра детска група, в която пеят и танцуват много добре. Ходих на кастинг и ме приеха. В тази група бях 6 години един от основните солисти. Веднага след това участвах в „Гласът на Русия” – първият детски сезон.

Беше ми трудно, защото имах мутация на гласа и пеех примерно с 30% от възможностите си.

Жалко, че този проект не се появи година по-рано. Стигнах до финала благодарение на това, че ментора ми Максим Фадеев правилно избра песните и по време на пеенето преживях всяка песен. Това е огромен успех за мен”, категоричен е той. Покрай детската музикална група почти не му оставало време да учи. Излизал рано и се прибирал късно у дома. В този момент неговата майка му била голяма подкрепа. Тя му помагала да наваксва с уроците. „Трудно се издържа на подобно натоварване, но свикна на такъв режим на работа, който продължава вече толкова години. Получи професионален опит, защото имаха участия на едни от най-големите сцени”, горда е майката. През 2015 г. завършва училище – взема две години за една, доста удобна система за хора с натоварен график като неговия. „Мечтата ми беше да постъпя в тази Музикална академия в Москва, в която сега съм първи курс”, допълва Филипов.

Запознанството му с Филип Киркоров е едно от най-значимите неща в живота му. „Истинско щастие е да видиш своя идол на живо. Първите ми руски песни са именно негови. Още от малък започнах да гледам негови концерти по телевизията, пеех си вкъщи с пластмасовия микрофон и  дори го имитирах  

А когато Филип идваше в България на гастроли, за мен беше празник и дори ходихме да го гледаме в София или Варна, защото тогава в Бургас нямаше концерт”, спомня си той.

„Преди години Филип беше поканен да пее на „Миден фест” в Каварна. Докато се разхождахме из града, видяхме баща му да седи в едно от кафенетата. Ивайло отиде и се запозна с него. Сподели му, че харесва песните на Филип Киркоров и че има диск с една песен и иска да му я подари. Той обеща вечерта на концерта да ни срещне с него и да ни запознае. В действителност се срещнахме с бащата на концерта, хвана Ивайло за ръчичката и го поведе към Филип. Не успяха обаче да се запознаят, защото имаше проблем със звука и Филип беше в лошо настроение. Тогава баща му взе диска да му го предаде. Мислех си, че този диск няма да стигне доникъде, да не го прослушат въобще. А там имаше една песен – „Жестока любов” на Филип, която Ивайло беше записал в студио”, казва майка му.

Руската звезда записа поздравително клипче за Ивайло по случай участието му в „Гласът на България”
Руската звезда записа поздравително клипче за Ивайло по случай участието му в „Гласът на България”

След четири дни баща му на Филип се обажда на семейството, впечатлен от изпълнението. Тогава ги кани в Москва на неговия 75-годишен юбилей. Решил да направи малка изненада на Филип – да изпее песента пред гостите и самата звезда. „Притеснявам се повече от Филип, отколкото от самите ми изпълнения”, казва Ивайло. Зад сцената най-накрая се запознава със своя кумир. Тогава обаче багажът им се загубил на летището и били принудени да купуват сценичен костюм в последния момент. Нямаше как да не го попитаме и за слуховете, че безумно много прилича на руската звезда и че евентуално може да е негов незаконен син.

„Въобще не приличам на Филип, имам си свой образ. Ние сме познати, а не приятели. Не се явявам негов незаконен син, аз си имам баща. Две различни персони сме и нямаме никакви прилики. Може би, когато бях с дълги коси, съм имал някаква прилика. Но сега нямам нищо общо…”, категоричен е той.