Сенатът на Франция гласува за смекчаване на санкциите срещу Русия

В сряда сенатът на Франция с голямо мнозинство одобри резолюция с призив за облекчаване режима на санкциите срещу Русия, предаде РИА Новости.

„За“ са гласували 302-ма сенатори, против – 16. Документът има препоръчителен характер. Неговите автори призовават правителството на страната при обсъждане на въпроса за санкциите в Брюксел да настоява за постепенно смекчаване на режима на ограниченията срещу Русия в съответствие с хода на реализирането на Минските споразумения за Украйна.

Също така резолюцията препоръчва да се отменят персоналните санкции срещу руските депутати, за да се облекчи диалогът между двете страни.

От руска страна сенаторите очакват отмяна на ограниченията за доставка на продоволствени стоки и селскостопански продукти.

По време на дебатите преобладаващото мнозинство от сенаторите почти в един глас заявили, че Русия е исторически партньор на Франция и двете страни ги свързват тесни културни, икономически и дипломатически връзки. В същото време обаче те решително осъждат действията на Москва по отношение на Украйна и настояват на необходимостта от изпълняване на Минските споразумения за регулиране на кризата.

Представящият позицията на правителството държавен секретар по европейските въпроси към френското министерство Арлем Дезир заяви, че санкционният режим трябва да се запази.

„Да, ние искаме отмяна на санкциите, но след разрешаването на ситуацията в Донбас. Когато бъдат изпълнени Минските споразумения, тогава ще бъдат отменени санкциите“, каза той.

В края на април депутатите от долната камара на френския парламент също приеха резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия.

На 18 май местният парламент на италианската област Венето гласува резолюция, с която призовава националното правителство да осъди политиката на ЕС за Крим и да започне действия за отмяна на санкциите срещу Русия.

Скоро след това дипломатически източник от Брюксел заяви, че все повече се увеличава броят на страните, които се обявяват срещу санкциите. Той уточни, че за продължаване на санкциите са Полша, страните от Балтика, Великобритания и Швеция. Против тях са Унгария, Гърция, Кипър, Словакия и Италия. За нормализиране на отношенията с Москва напоследък се изказва и Австрия.