Секретен документ твърди: Германия бе предупредена за мигрантската вълна

Германското правителство очаква балканските държави в най-скоро време да затворят границите си, което ще доведе до паника и хаос сред бежанците. Това се казва в секретен документ изготвен от „Общия аналитичен и стратегически център за нелегална имиграция“, който бе оповестен във вчерашния брой на вестник „Welt am Sonntag“ .

В документа се твърди, че бежанците минават все по-бързо т.нар. „Балкански път“, което може да доведе до синхронизирано затваряне на границите. „Времето, което бежанците използват за преминаване през териториите на тези държави, става все по-кратко и това може да накара балканските държави да затворят границите си“, пише още в документа. Според германските експерти това може да доведе до т.нар. ефект „улица без изход“ заради гръцката политика на отворени врати – свободното пускане на бежанците на север, което ще доведе до паника сред бежанците и те ще попаднат в „улицата без изход“ – или „сляпа улица“.

Ако Европейският съюз не помогне, може да се стигне до драстично влошаване на хуманитарната ситуация, атака на границите и неконтролирано преминаване на границите, се казва още в документа. Експертите очакват увеличаване на бежанците от Сирия.

Изданието твърди, че от „Фронтекс“ са предупредили германското правителство тази пролет за масова миграция към Европа. Подобно предупреждение е отправило и германското посолство в Косово.

 

Източник: „Дума“.