Седем причини да посетите руските дървени храмове преди да изчезнат

Автор: Олга Чередниченко, Руски Дневник.

Уилям Клемент Смит е дърводелец, а дървените църкви са неговата страст. Той за първи път вижда снимки на дървените храмове в Кижи в списание Mortise & Tenon Magazine, след което събира пари и заминава със своето семейство в Карелия по случай 60-я си юбилей, за да види своята мечта.

Той посетил Кижи, автентичното карелско село Кинерма, Беломорканал и Кем, за да разгадае най-накрая тайната на тяхната безтегловност.

1. Дървената църква в Кижи се смята за осмото чудо на света и е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

2. Според легендата архитектурният ансамбъл на остров Кижи на Онежкото езеро (на 764 км на север от Москва), състоящ се от две църкви и камбанария от XVIII-XIX век, е бил построен от дърводелеца Нестор само с помощта на една брадва и без нито един пирон. Нестор след това хвърля своята брадва в Онежкото езеро, за да не може никой да повтори неговия шедьовър. Това се случва през 1714 година. Трябва да се отбележи, че в зданието на църквата все пак са използвани пирони, но те не са включени в носещата конструкция, а само закрепват декоративните дървени панели към скатовете.

3. По време на Втората световна война фински летец отказва да изпълни заповед за бомбардировка на остров Кижи – толкова бил впечатлен от необикновената архитектура на дървените църкви.

4. Успенският събор в карелския град Кем (на 1105 км от Москва) е построен от толкова дебели дънери, че човек не е в състояние да ги обхване.

5. В Преображенската църква се провеждат безпрецедентни по сложност реставрационни работи – храмът е закачен на повдигащи конструкции и в буквалния смисъл „виси” във въздуха. По време на реставрацията даже започват да го наричат „реещата се църква”.

6. Дърводелските технологии на руския север са изчезващо изкуство, съвсем като Венеция. Побързайте да ги видите, преди северните ветрове да отвеят тези малки църкви от лицето на земята.

7. За разлика от английската архитектура, в руските дървени църкви дъските са разположение не вертикално, а хоризонтално. Именно това, според дърводелеца Уилям Смит, е главната тайна на руските северни църкви.

Как да стигнем до там:

За да стигнете до столицата на Карелия, трябва първо да вземете самолет до Москва, Санкт Петербург, Калининград или Сочи и след това да се прекачите за Петрозаводск. Самолетите често са препълнени, затова е добре предварително да си направите резервация особено, ако искате да седите до прозорец или заедно с приятел. Полетът трае час и половина. Екскурзиите, които се предлагат в Москва започват от 5945 рубли (около 160 лева към 2 октомври). Най-евтините самолетни билети могат да бъдат намерени на jetradar.com.