Русофили празнуваха Деня на победата в Севлиево

В навечерието на 9-ти май, сред уютната и гостоприемна атмосфера на галерия „Видима”, севлиевските русофили проведоха вълнуваща вечер на руската песен и поезия за войната. IMG_9725Председателят на местната структура на движение

„Русофили” Наташа Колева поздрави присъстващите с предстоящия празник, а младежи поднесоха на руските граждани, поканени на събитието, червени карамфили.

 

 

 

Презентацията на Теодора Маринова бе бурно аплодирана Кадър от презентацията на Теодора МариноваПрисъстващите изгледаха с интерес презентацията на деветокласничката Теодора Маринова „Мы помних наших освободителей!”, разказваща за мирния марш на 52 стрелкова дивизия, минала през севлиевския край през  септември 1944 г. Презентацията бе класирана на първо място в миналогодишния национален конкурс на НД „Русофили” „Не се гаси туй, що не гасне”.

Валя Георгиева разказа спомен за своя баща

С особено вълнение украинката Валя Георгиева разказа  случка от воинското ежедневие на своя баща, преминал през България в състава на Трети украински фронт.

 

Румен Гатев просълзи публиката със стихотворението Варварство

Стихотворението „Варварство” на татарския поет Муса Джалил в изпълнение на седмокласника Румен Гатев просълзи присъстващите.

Вълнуващо изпълнение на руски песни от Петко ХиновЦветя за нашия специален гост

Прочувственото изпълнение на руски песни в съпровод на китара на нашия млад съгражданин Петко Хинов развълнува всички в залата.

Вечерта се превърна в среща на поколенията. За Христо Грудев събирането на руски песни е не просто хоби

Бившият офицер от запаса Христо Грудев разказа историята на две от емблематичните песни за войната: „Смуглянка” и „Альоша”. Хобито му да събира историите, текстовете и мелодиите на руски песни се е превърнало в смисъл на живота му. Близо 5 000 са те в неговите грижливо водени дневници, в които е записана историята на създаването на 134 песни.

Песента День Победы запяха всички в края на срещата В края на вечерта всички присъстващи запяха „День Победы” и си пожелаха свят без войни, свят с грейнали детски усмивки!