Севлиево отбеляза 141-ата годишнина от Освобождението на града от Османско владичество

Десетки жители на общината отдадоха почит пред подвига на героите

Севлиевската общественост отбеляза 141-ата годишнина от Освобождението на града от Османско владичество. Пл. „Свобода” бе изпълнен от деца и възрастни, които за поредна година засвидетелстваха своята признателност и почит пред подвига на героите. На тържественото събитие присъстваха представители на общинското ръководство, общински съветници, представители на бизнеса, културните институции, жители и гости на града.

Слово пред всички, събрали се да отдадат почит, произнесе уредникът в Исторически музей – Севлиево – Димитър Димитров. Той припомни историческите действия, провели се на този ден и разказа за героизма на хилядите български и руски войници, дали живота си за свободата на родината. В борбата за свободата са се впуснали войниците от 30-ти Донски казашки полк начело с есаул Иван Филаретович Антонов. Години по-късно в писмо до севлиевската общественост той ще напише: „Бидейки призван да защитавам Вашия град, аз бях длъжен като войник на своя господар да изпълня своя дълг, но опознавайки Ви, аз вече бях готов и като Ваш брат да умра за Вас, защитавайки Вашето свято и право дело…”. Тези думи отекват в сърцата на севлиевци и до днес.

Венци и цветя пред паметника на Свободата в знак на признателност пред подвига на героите поднесоха кметът на Общината Севлиево д-р Иван Иванов, народни представители, жители и гости на града.

 
Източник:
http://www.sevlievo.bg/bg/article/3137/osvobojdenie-1.html