Световното първенство-2018 в Санкт-Петербург: Спорт и култура

Санкт-Петербург ще приеме полуфинала на световното първенство по футбол през 2018 година на един от най-големите стадиони в Русия. Уникалният проект е разработен от японския архитект Кисьо Куросава.

Теренът и покрива ще могат да се движат. А след световното първенство комплексът ще бъде даден на футболния клуб „Зенит”, който е печелил Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа.

Строителството на стадиона върви с пълна сила. Проектът на Кисьо Куросава не предполага лекоатлетическа писта на стадиона. Спортната арена е предназначена само за провеждането на футболни мачове и концерти. Стадионът събира почти 70 хиляди души. Това е повече, отколкото е нужно според изискванията на ФИФА. Новият стадион ще бъде не само един от най-големите в страната, но и един от най-съвременните от техническа гледна точка. Той ще бъде снабден със система за вътрешно отопление. Даже и в най-студеното време на терена температурата ще бъде плюс.

Инфраструктурата на града също съответства на изискванията на ФИФА. Над хиляда хотела от различно ниво, от петзвездни до хостели, са готови да приемат туристите. При това ежегодно в Северната столица се отварят десетки нови хотели. В следващите 6 години – а именно толкова остават до началото на световното първенство – ще бъде разширено международното летище „Пулково” и ще започне работа аероекспрес.

В града можете да пътувате с метрото, което по красота не отстъпва на московското. Освен това, заради многото канали Санкт-Петербург често е наричан „Северната Венеция”. През лятото там можете да се возите на речни трамваи и лодки. Това е най-популярният град в Русия за чужденците, отбелязва изкуствоведът Филип Дворник:

Нашият град е музей под открито небе. Тук туристите ще губят повече време не за футбол, а за посещения на Мариинския театър, разходки по Невски проспект, и разходки по реките и каналите.

Санкт-Петербург е основан през 1703 година по указ на Петър I и почти 2 века е бил столица на Руската империя. Именно затова в града има много дворци, по-голямата част от които сега са музеи. Там се намира и най-големия в света художествен музей – Ермитажа. Той е основан от Екатерина Велика, която е пазела там колекцията си от картини, в която са влизали „Светото семейство” на Рафаел, „Юдиф” на Джроджоне, картини на Рембранд и Рубенс. И, разбира се, визитната картичка на града – движещите се мостове. Те се отварят всяка нощ в сезона на корабоплаването, от април до октомври.

.