Светла нощ: Крим получи електроенергия по енергомоста от Русия

Вечерта в сряда Крим започна да получава електричество по енергомоста от континенталната част на Русия, старт на доставката на електроенергия даде специално пристигналият на полуострова президент на РФ Владимир Путин, предаде РИА Новости. След седмица изолирана работа, откъсната от украинските доставки, енергосистемата на Крим се включи към руската.

Включването на първата линия на енергомоста в Крим ще позволи предаването на полуострова на 200 мегавата електроенергия, като този обем постепенно ще бъде постигнат днес (3 декември). По думите на министъра на енергетиката на РФ Александър Новак, до 20 декември ще бъде пусната втората линия, също предаваща 200 мегавата електроенергия.

Допълнителните 400 мегавата електроенергия, които ще постъпват общо по енергомоста в Крим от Кубан след 20 декември, ще позволят покриването на 80-90% от потребностите на руския полуостров, поясни Новак. Втората фаза на енергийния мост – още 400 мегавата – ще стартира през май 2016 г.

Припомняме, че полуостровът беше напълно лишен от електроенергия през нощта срещу 22 ноември заради взривяване на стълбовете на електропреносната мрежа, идваща от Украйна. До момента енергийната система на Крим работеше на прекъснат режим, за да се пести ток, като вътрешната генерация позволяваше осигуряването едва на половината от потребностите на полуострова.