Светини от Русия и Атон идват за празника на „Св. Марина“

Част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица пристигат в Пловдив в неделя послучай празника на митрополитския храм „Св. Марина“, съобщи Марица.бг. Светинята ще бъде посрещната  на 16 юли от  18 ч. в катедралния храм „Успение Богородично” в Стария град. Тя ще бъде донесена под тепетата по молба на митрополит Николай от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослав”.

Също така от Света Гора – Атон ще бъде донесено  и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица-  „Всецарица”, след което в литийно литийно шествие светините ще бъдат пренесени до митрополитския храм „Света Марина”, където ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.  От 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня.

На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния храм от 9 ч. пловдивският владика Николай ще възглави светата литургия по повод празника, в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на св. Богородица и памук, осветени на светините, и ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.

Одеждите на Божията майка

Частиците от покрова и ризата на Пресвета Богородица се пазят в храма на Руския православен университет от 2012 г. Пренасянето им в църквата „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“ под Вяз ознаменува възраждането на богослужебния живот в храма след 85-годишен период на разорение. В наши дни храмът е не само духовен център на Православния университет, но и място за поклонничество за православните московчани. Заедно с частиците от ризата и покрова на Св. Богородица с благословението на Негово Светейшество там се пази мощехранителница с частица от главата на св. великомъченик Георги, а също и частици от мощите на светите Петър и Феврония, покровителите на семейството.

Света Богородица „Всецарица“ лекува рак

Тази чудотворна икона датира от ХVII век и се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед”- на Света Гора, Атон. Съгласно разкази на монаси от манастира един съвременен пример за това, че иконата е особено благодатна, е следното събитие: Един младеж влязъл в храма и отивал да се поклони на иконата, но от нея със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, който ударил младежа в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да се опомни и поправи, и да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.

Иконата има също и способността, и благодатта да лекува страшните злокачествени заболявания. Известни са нелечими случаи на злокачествени заболявания, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред тази чудотвонрна Богородична икона “Всецарица”, Която е, Погубителката на раковата язва и Тайната Сладост на жестоко страдащите.

 

Светини от Русия и Атон идват за празника на "Св. Марина"