Сваленият Су-24: спасеният щурман и военният отговор на Москва

Автор: Алексей Тимофейчев.

Командирът нa екипажа бе отличен посмъртно със званието „Герой на руската федерация“. В същото време Москва подготви военен отговор на действията на Анкара.

Руските и сирийските спецчасти намериха и евакуираха в руската авиобаза Хмеймим щурмана на бомбардировача Су-24, който на 24 ноември бе свален от турски изтребители, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу. По думите му, операцията е продължила около 12 часа. „Операцията завърши успешно. Щурманът се намира в нашата база. Жив и здрав. Бих искал да благодаря на всички наши момчета, които с огромен риск работиха цяла нощ – работата завърши в 03:40 ч. московско време“, разказа Шойгу.

По-рано за спасението на един от летците съобщи посланикът на Русия във Франция Александър Орлов. В интервю за френската радио станция Europe 1 посланикът каза също, че вторият летец и командир на екипажа подполковник Олег Пешков „е бил ранен по време на спускането си с парашута, а на земята е зверско пребит от джихадистите…“. Както съобщи руският президент Владимир Путин, летецът посмъртно е награден с орден „Герой на Руската федерация“, една от най-високите държавни награди.

„Престъпни действия на Турция“

Както стана известно на 25 ноември, руското външно министерство е изразило решителен протест пред посланика на Турция в Русия Умит Ярдим във връзка с инцидента на руския самолет Су-24.
Ситуацията около сваления руски бомбардировач в сряда отново бе коментирана от Кремъл и от правителството в Москва. Путин се изказа по повод на препоръките на външното министерство руските граждани да се въздържат от пътувания в Турция.

Президентът подкрепи тази мярка и я свърза с действията на турските власти. По думите му, те провеждат „целенасочена вътрешна политика по ислямизация на своята страна“. Става въпрос за подкрепа към радикалното направление на исляма, подчерта Путин. Той заяви също, че с оглед на случилото се с руския военен самолет, „не можем да изключим и някакви други инциденти. И ако те се случат, ние така или иначе ще бъдем длъжни да реагираме. И нашите граждани, които се намират в Турция, разбира се, могат да бъдат изложени на значителна опасност…“.

Оценка за инцидента със сваления руски бомбардировач направи и премиерът на Русия Дмитрий Медведев. Той определи действията на Турция като безразсъдни и престъпни, като заяви, че те ще доведат до редица последици.

По думите му, ходът на Анкара е създал „опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО, което не може да бъде оправдано от никакви интереси, включително защита на държавни граници“. Действията на Анкара станаха свидетелство за подкрепата ѝ към екстремистите от групировката „Ислямска държава“ и подкопаха „дългите добросъседски отношения между Русия и Турция, включително в икономиката и в хуманитарната сфера“, каза Медведев. Според него сега Русия може да се откаже от „редица важни съвместни проекти“, а турските компании могат да загубят позициите си на руския пазар.

Военен отговор

Властите разказаха какви военни мерки ще предприеме Русия в отговор на действията на Турция. Москва ще разположи в авиобазата си Хмеймим в Сирия най-новия зенитно-ракетен комплекс за противоракетна отбрана С-400, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Той допълни, че ракетният крайцер „Москва“, застъпва на бойно дежурство на ново място. Крайцерът е снабден със зенитна система „Форт“, която е аналогична на С-300. Корабът е разположен край бреговете на Латакия и „е готов да унищожи всяка въздушна цел, представляваща потенциална опасност за нашата авиация“.

Освен това според Шойгу всички по-нататъшни действия на ударната авиация на Русия в Сирия ще се осъществяват единствено под прикритието на изтребители. Мерките, огласени от Шойгу, са част от обявените от Генералния щаб по-рано „твърди решения“, приети от военното ведомството след случилото се с руския бомбардировач. Министърът потвърди още веднъж, че военните контакти с Турция се прекратяват.

Гибелта на морския пехотинец

По-рано стана ясно също, че един морски пехотинец е загинал. Той е убит по време на спасителната операция на 24 ноември. Според информация на служители на руското военно министерство, хеликоптер Ми-8 на издирвателна и спасителна операция в района на сваления руски самолет, е станал обект на обстрел и е извършил принудително кацане, след което е бил унищожен от бойците. Участниците в спасителната мисия са успели да се евакуират в руската авиобаза, но в хода на операцията е убит един морски пехотинец. Според медиите вертолетът е унищожен с помощта на американски противоракетен комплекс BGM-71 TOW.

 

Източник: Руски Дневник.