Сбогуване с Валерий Болотов

Автор: Пресслужба на Съюза на Доброволците от Донбас

Сбогуването с Валерий Болотов ще се състои на 31 януари 2017 година.

27 януари 2017 година стана траурен ден за мирното население и защитниците на Луганска Народна Република. На този ден скоропостижно си отиде Валерий Дмитриевич Болотов – човек с голяма буква, първият ръководител на Луганска Народна Република, член на СДД и изключителен държавник на нашето време. Не може да се изрази с думи болката от загубата на тези, които лично познаваха защитника на Луганската земя или поне веднъж са чували за него. Такива хора, като него, завинаги оставят следа в историята на Руския свят и живеят в народната памет. А паметта на народа, както знаем, е безсмъртна и незабвенна.

Валерий Болотов става национален лидер на региона Луганск още през април 2014 година, когато, без да се страхува от преследване и разправа от страна на украинското правителство, изрази волята на народа и пое тежестта на отговорността за бъдещето на народа си. Беше един от първите, който в трудния момент на изпитания за цивилното население се прояви като истински патриот, демонстрирайки мъжество, всеотдайност към делото и безкомпромисност на избора. Благодарение на Валерий Болотов и на патриотите на Луганск беше отблъсната фашистката агресия от страна на Въоръжените сили на Украйна.

Валерий Болотов от младите си години е патриот на своята земя. Служи в 103-та гвардейска въздушно-десантна дивизия в Тбилиси, Ереван и Нагорни Карабах. Има боен опит. След службата получава две висши образования – икономическо и инженерно-техническо. Семеен човек и любящ баща на две прекрасни деца е.

Когато над Донбас надвисва опасността от фашизма, Валерий Болотов не може да стои настрана и поема отговорността за бъдещето на сънародниците си. На 5-ти април 2014 година в интернет се появява видео, в което, без да се бои от разправа, той се представя с името си и съобщава за задържането на група противници на киевската власт от Службата за сигурност на Украйна. Валерий Болотов призовава народа на Югоизтока «открито да противостоят за свободата на своята земя». На 6-ти април заедно с други патриоти под знамето на ВВС завзема сградата на управлението на Службата за сигурност на Украйна в Луганска област.

На 21 април 2014 година Народното събрание на Луганск оказва голямо доверие на Валерий Болотов. Той е избран за временно изпълняващ длъжността народен губернатор на Луганска област. Валерий Болотов веднага се захваща с работата на губернатор.

Предаността му към родната земя не остава незабелязана от украинското правителство. На 12 май, след референдума от 11 май, тържествено е обявена Луганската Народна Република. След заплахите от страна на киевските власти следват реални действия по отстраняването на народния губернатор. На 13 май е извършено покушение срещу Валерий Болотов. Но това не може да го накара да изостави народа си. На 18 май 2014 година по време на първата в историята на младата държава сесия на Републиканското Събрание (Върховния Съвет) на ЛНР, Валерий Болотов е избран за ръководител на Луганската Народна Република. Той смело служи на народа си до 14 август 2014 година, когато решава да напусне поста си. За това му решение допринасят последствията от тежкото раняване. След заминаването си за Москва, Валерий Болотов не забравя сънародниците си и се занимава с организиране на хуманитарна помощ за ЛНР.

Какво е човекът? Безлична песъчинка в безкрайния кръговрат на времето или ковач на историята на своята държава? Валерий Болотов знаеше отговора на този въпрос. Целия си живот той посвети на това, да докаже тази проста истина. Човекът е творец на съдбата си. А народът е роден да бъде свободен. Валерий Болотов положи всички усилия, за да бъде това право на сънародниците му свещено и неприкосновено.

На 27 януари 2017 година, в 15:00, той си отиде….. отиде си човекът с голяма буква, с неоценим принос за създаването на младата Луганска Народна Република. Името му завинаги ще остане в сърцата на тези, които живеят в тежки военни години, оставайки до край верни на народа си.

Почивай в мир! Вечно ще ни бъдеш пример за патриотизъм и мъжество! Спи спокойно, Воине на Земята Руска…

Валерий Болотов