САЩ ще продължат опитите си за нормализиране на отношенията с Русия

Американската администрация запазва стремежа си към нормализиране на отношенията с Москва, въпреки решенията на Конгреса на САЩ, но чака насрещни конструктивни стъпки от руското правителство. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Шефът на американската дипломация потвърди, че той и президентът на САЩ Доналд Тръмп са се отнесли без възторг към действията на Сената и Камарата на представителите на американския конгрес, приел през миналата седмица законопроект за втвърдяване на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР.

„Нито президентът Тръмп, нито аз сме радостни от действията на конгреса, насочени към изработване на тези санкции. Ние дадохме ясно да се разбере, че по наше мнение тези действия не способстват за успеха на нашите усилия, насочени към нормализиране на руско-американските отношения. Но това е изработеното от законодателите решение и те го приеха с голямо мнозинство. Президентът приема това и всички признаци свидетелстват, че той ще подпише този законопроект“, каза Тилърсън.

„След това ние ще работим с този документ -констатира ръководителят на външнополитическото ведомство на САЩ. – Ние обаче не можем да си позволим този документ да ни отклони от пътя на опитите за възстановяване на отношенията с Русия.“

Едновременно с това Тилърсън обвърза перспективите за смекчаване на санкциите и тяхната отмяна с реализирането на Минските споразумения, призовани да съдействат за урегулирането на конфликта в Източна Украйна. „По въпроса за Украйна ние бяхме извънредно последователни в своите сигнали до Русия. Минските споразумения трябва да бъдат изпълнявани,иначе няма да може да се направи нищо около ситуацията със санкциите“, заяви Тилърсън.