САЩ увеличават разходите си за антируска пропаганда

Вашингтон възнамерява да увеличи разходите за информационна пропаганда срещу Русия, съобщи телевизия „Звезда“.

Зам.-генералният секретар на САЩ по Европа и Евразия Бенджамин Зиф е потвърдил това днес на изслушване в сенатския комитет по външни работи на Конгреса на САЩ, предаде агенция ТАСС.

По думите на Зиф, през финансовата 2015-та година САЩ са отпуснали на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие 66 млн. долара за „поддържането на гражданското общество и независимите медии в Евразия и Югоизточна Европа“, от тях на пресата са отпуснати 16 млн. долара, други четири милиона са предоставени на така наречения „бюджет на публичната дипломация“, тоест за подкрепата на самия агитационен и пропаганден апарат на САЩ, пише „Звезда“.

А през 2016-та финансова година, която започна в САЩ на 1 ноември 2015 г., тези разходи трябва да възлязат на 83 млн. долара, продължава Зиф. Тоест да се увеличат с 26%. Дипломатът подчертава, че това е част от проектобюджета на президента Барак Обама за „този сектор“ от бюджетите на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие.

Зиф отбелязва, че при агитациите и пропагандата „бързото реагиране е жизненоважно“, но в дългосрочна перспектива е нужен „настъпателен подход“. И като ефективен той пример посочва дейността на така наречената „група на приятелите на Украйна“, в която по думите му влизат над 20 „правителствени съмишленици и международни организации“, които постоянно провеждат консултации и обсъждат методите си на работа.

Освен това се провеждат „програми за обмен и обучение, които обединяват журналистите и лидерите на общественото мнение в регионални и трансатлантически мащаби“, допълва дипломатът.

Относно използването на съвременни информационни технологии, Зиф отбелязва, че 63 американски посолства и консулства в Европа и Евразия ще задействат „целия диапазон на съвременните медии“, като за целта те имат квалифицирани специалисти, които до съвършенство владеят техниката на работа и с „традиционните медии и лидерите на общественото мнение“, и с всякакви иновации в социалните мрежи.

Кореспондент на ТАСС отбелязва, че Зиф е завършил изказването си с призив към американските законодатели да не щадят средства за агитация и пропаганда, тъй като подобни разходи способстват за запазването на действащия световен ред.