САЩ с контраоферта към Атина, противопоставят се на Газпром

САЩ са предприели ход да се противопоставят на предложението на руския енергиен гигант „Газпром“ към Атина да инвестира в гръцката част на газопровода, който ще доставя руски природен газ за Европа, заяви гръцкият външен министър Никос Коциас, цитиран от руски медии.

Русия планира да строи газопровод под наименованието „Турски поток“ по дъното на Черно море до Турция и оттам до гръцката граница. Меморандумът за разбирателство относно гръцкия участък, който ще свърже „Турски поток“ с европейска газопреносна мрежа, се очаква скоро да бъде подписан пише news.bg

Коциас, който е на 5-дневно посещение във Вашингтон, заяви, че при срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери той му казал, че САЩ ще изпратят пратеника на Държавния департамент по енергийните въпроси Амос Хохщайн „до няколко дни“ с контраоферта на изгодната сделка, предложена от „Газпром“.

Газпром обеща на Атина потенциални печалби, включително 10-годишно споразумение за доставка на газ на по-ниски цени, което гръцкият външен министър определи като „много добра оферта“, отбелязва „Асошиейтед прес“. Коциас е отбелязал, че Гърция обмисля тези оферти от икономическа, а не от политическа гледна точка.

През декември 2014 г. шефът на Газпром Алексей Милер обяви план за строителството на нов газопровод за Турция с годишен капацитет от 63 млрд. куб. м газ. Около 14 млрд. куб. м ще бъдат доставяни на Турция, а останалите ще влизат в хъб на турско-гръцката граница за клиенти в Европа.

Вашингтон отдавна е критичен относно зависимостта на Европейския съюз от руския газ.