САЩ се страхуват, че няма да успеят да изолират Русия

Ръководителят на международния комитет на Държавната дума на Русия Алексей Пушков смята, че САЩ, съдейки по реакцията им на намеренията на чешкия президент Милош Земан да посети Москва, се страхуват, че няма да успеят да изолират Русия. „Съдейки по истерията на посланика на САЩ в Чехия, във Вашингтон нервничат заради посещението на 9 май в Москва на лидери на страни от Запада. Страхуват се, че изолацията няма да се получи“, написа Пушков на страницата си в Twitter.

Припомняме, че по-рано представителят на САЩ в Чехия Андрю Шапиро заяви пред чешката телевизия, че присъствието на Земан на тържествата в Москва по случай 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война ще доведе до дискредитиране на позициите на Запада за Украйна. Според него решението за участието в тях на лидера на една от държавите-членки на Европейския съюз е недалновидно.

„Не мога да си представя, че чешкият посланик във Вашингтон съветва американския президент къде да ходи, – отвърна Земан. – Аз няма да позволя на никой посланик да се меси в програмата на моите посещения извън страната“.

Земан подчерта, че неговата нация е могла да бъде следващата изтребена след еврейската: „Отивам в Москва в знак на благодарност за това, че в нашата страна ние днес не трябва да говорим на немски, не трябва да викаме: „Хайл Хитлер““. „Без Съветския Съюз бе невъзможно да бъде победен Хитлер. Цената за това са 20 милиона загинали съветски граждани“, каза още политикът.

Според Земан отказът от визитата би било оскърбление на паметта на загиналите воини-освободители. „Със своето неучастие в тържествата в Москва аз бих оскърбил паметта на 150-те хиляди съветски войници, дали живота си за освобождаването на Чехословакия“, заяви чешкият президент.

По-рано упълномощеният от руското външно министерство по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на правото Константин Долгов изрази своето възхищение от смелостта на Земан. „Достоен отговор на президента на Чехия на посланика на САЩ! Вярността пред паметта на съветските войници, загинали в борбата с фашизма, прави чест на Земан“, написа Долгов на личната си страница в Twitter, като добави, че е удивен от факта, че историческата памет „разочарова“ посланика на страна, която е била част от антихитлеристката коалиция.

Припомняме, че редица европейски лидери отказаха да присъстват в Москва на Парада на Победата, като оправдаха отказа си с украинската криза. Още повече, както подчерта руският външен министър Сергей Лавров, участието си в тържествените мероприятия „са потвърдили лидерите на 26 държави, както и ръководителите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа“. През 2010 г. на 65-тата годишнина от Победата присъстваха едва 28 участника.