САЩ сами предизвикват Русия

Въпреки разпространената версия в САЩ и Западна Европа относно случая с  американския боен кораб „Доналд Кук”, истината е, че американските въоръжени сили сами са провокирали Русия и са получили достоен отпор, пишат швейцарските медии.

Американският кораб откровено е провокирал Москва, движейки се на 130 километра от руския анклав Калининград, където живеят около 440 хиляди руски граждани. Единствената реална цел на демонстрацията на сила на САЩ на 6000 километра от собствената си територия – това е желанието да се провокира Русия, подчертават някои швейцарски медии.

В същото време Русия се погрижи да направи „добро” впечатление и отправи към американските военни ясно предупреждение. Два руски бомбардировача Су-24 успяха неуловимо за радиолокаторите да се приближат към американския военен кораб и прелетяха на рекордно ниска височина. Както винаги в подобни случаи Пентагонът реагира остро и с възмущение.

Същият ден, когато американците обвиниха Русия, че облетява „Доналд Кук”, Су-27 от Военно-космическите сили на Руската федерация прехвана над Балтийско море един американски самолет-разузнавач RC-135U, като изпълни над него фигура от висшия пилотаж. От Москва казват: „Неизвестен обект летеше към границата на Русия с висока скорост. Су-27 идентифицира разузнавача и го застави да се върне.” „След като беше засечен от руския Су-27 разузнавачът смени курса си противоположно на руската граница”, заяви в неделя официалният представител на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

Полетът на руския изтребител над Балтика е бил в пълно съответствие с международните правила. В същото време в ефира на американските медии (например във Fox News) се появява следното съобщение: Самолет RC-135 на американските военно-въздушни сили, извършвайки планов полет в международното въздушно пространство над Балтийско море е бил прихванат от руския Су-27 по небезопасен и непрофесионален начин”.

И тъй като този случай е твърде скоро след като руските изтребители са се държали „неприятно опасно” спрямо „Доналд Кук”, според Дани Ернандес, който е официален представител на командването на Военно-въздушните сили на САЩ в Европа, всичко това трябва да предизвиква извънредно безпокойство. CNN пък разяснява:„Руският военен самолет е подходил към разузнавателния самолет на САЩ от лявата страна, след което е започнал да се върти около своята ос във вид на спирала и е минал над американския разузнавач, като е приключил изпълнението на фигурата от висшия пилотаж от дясната страна на американския самолет.”

Представител на Пентагона изразява протест по дипломатическите канали пред правителството на Русия във връзка с „инцидента”. Американците също така твърдят, че Русия се е намесила, докато RC-135U е летял над неутрални води в Балтийско море. Военното ведомство на САЩ определя поведението на руския пилот като „безпорядъчни и агресивни маневри”. Всъщност за пореден път американците хем са стреснати от професионализма на руските военни, хем се опитват да направят поредния медиен блъф и скандал. Все пак „агресивните руски маневри” не са били съвсем близо до американската граница, а до руската. Провокацията е повече от прозрачна.

Относно писъците пък за американския военен кораб „Доналд Кук”, който изпълнявал заедно с Полша военни учения в неутралните води на Балтийско море, официалният представител на Министерството на отбраната на Руската Федерация генерал-майор Игор Конашенков казва:„Нашите самолети изпълняваха планови учебно-тренировъчни полети на около 70 километра от руската военноморска база в съответствие с международните норми. Откровено казано, неразбираема е болезнената реакция на нашите американски колеги. Свободата на плаване на военния кораб на САЩ, намиращ се в оперативна близост с руската военноморска база на Балтийския флот, не отменя свободата за полети на руските самолети.”

Във връзка с тези умишлено провокирани „драми” полският президент Анджей Дуда и българският президент Росен Плевнелиев „нахокаха” Москва на съвместна пресконференция, каквато всъщност беше и целта. Да се създаде провокация, която после да се раздухва като „заплашителното поведение на Русия”.

Най-лесно е да се впрегнат „куклите на повикване” (Дуда и Плевнелиев) да започнат да говорят небивалици. Дуда заяви, че летенето на руски самолети близо до военни кораби на НАТО, показва, че Русия проверява слаб ли е Северноатлантическият алианс, бои ли се от Русия и готов ли е да защитава страните-членки. „Отговорът трябва да е еднозначен – отговаря си Дуда. – Усилване на потенциала и увеличаване числеността на войските в Европа.”

Ето, че полският Дуда без да се усети сам дава отговор на това ЗАЩО се извършват тези провокации от страна на САЩ. Изобщо мероприятия като за слабоумни. В същото време Плевнелиев, този „впечатляващ интелект в международните отношения и военните науки и главнокомандващ българската армия”, заяви че: „Русия трябва да се откаже от агресивните действия, които наблюдаваме в момента.”

Дори само изказванията на тези две лица са достатъчни, за да компрометират версиите на САЩ за случаите в Балтийско море. Вече и на безотговорните към знанието и истината хора е ясно, че включат ли се като адвокати тези две лица в европейското публично пространство, то работата е подставена и нарочна.

Източник: a-specto.bg