САЩ разшири санкционния списък срещу Русия

Министерството на финансите на САЩ разшири в сряда (25 ноември) санкционния списък във връзка със Сирия, като в него бяха добавени банка „Руски финансов алианс“ и президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, предаде “Взгляд“ .

Санкциите са наложени поради контакти със сирийското правителство и държавни институции, обявени от САЩ за незаконни, съобщи РИА „Новости“.

В списъка са добавени още три физически лица – граждани на Сирия и Кипър. Сред юридическите лица, добавени в списъка, са шест компании в Сирия, Кипър и Русия, включително банка „Руски финансов алианс“, която, според изявлението на МФ, е свързана с Илюмжинов. В санкционния списък е добавена и компания Hudsotrade Limited с офиси в Москва и в Кипър.

Илюмжинов нарече въвеждането на санкции срещу него провокация, свързана с провеждането на преговорите в САЩ за провеждането на световното първенство по шахмат.

Във вторник Илюмжинов навърши 20 години на поста президент на Световната шахматна федерация (ФИДЕ). Той оглави организацията на 24 ноември 1995 година и бе преизбиран шест пъти на този пост. За над 90-годишната история на федерацията той е шестият й президент.

На 16 ноември лидерите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия се споразумяха, че санкциите срещу Русия ще останат в сила до пълната реализация на Минските споразумения. Същевременно европейски опозиционни партии, преди всичко във Франция, призовават за отмяна на санкциите срещу Русия.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха във връзка със ситуацията в Украйна. В края на юли 2014 година ЕС и САЩ от санкции срещу отделни физически лица и компании преминаха към мерки срещу цели сектори на руската икономика, предимно в отбранителната промишленост и сферата на високите технологии.

 

Източник: Руски Дневник.