САЩ разполагат тежки бомбардировачи в Австралия

САЩ искат да разположат в Австралия тежки бомбардировачи заради опасения от военна експанзия от страна на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, пише ABC News, предаде Лента.ру.

Ръководителят на американските ВВС в Тихоокеанския регион генерал Лори Робинсън съобщи, че в момента се водят преговори на високо равнище, за да се позволи на американските бомбардировачи B-1 да бъдат разположени временно на австралийската Северна територия в Тиндал и Дарвин.

Уточнено е, че военните самолети ще бъдат разположени на австралийския континент на принципа на редовна ротация.

По думите на Робинсън съществува риск, че САЩ могат да “пропуснат” момента, в който Китай бързо ще издигне военна инфраструктура в Южнокитайско море. Във връзка с това тя счита за необходимо да се осигури присъствие в този регион – както морско, така и въздушно.

Напрежението около спорната акватория на Южнокитайско море се засилва. На 24 февруари Китай насочи изтребител съм контролирания остров Уди, който е един от спорните Параселски острови.

По-рано близо до спорния остров премина американски ракетен унищожител. Несанкционираната поява на кораб от американските Военноморски сили предизвика недоволството на Пекин.

Освен това в края на миналата година американски военни осъществиха полет с бомбардировачи B-52 и управление на военни кораби в рамките на учението “Свобода на корабоплаването”. Китайците организираха протест и обещаха “последствия”.

За спорните острови в Южнокитайско море претендират Китай, Тайван, Малайзия, Филипините, Бруней и Виетнам. Най-напрегната е ситуацията около рифа Скарборо и южния архипелаг Спратли, за който се счита, че е богат на нефт и газ.

Островите в архипелага имат стратегическо значение – построяването на тази територия на писти за излитане и кацане, с което се занимава КНР, значително ще усили позициите на Пекин в региона. През юни 2014 година Китай започна да създава в спорните акватории изкуствени острови.