САЩ притеснени от военните възможности на Русия

Москва обяви, че „напълно разбира“ притесненията на САЩ във връзка с нарастващите военни възможности на Русия за възпиране, съобщават руски медии.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който отговаря за военната индустрия, отговори  на американското безпокойство.„В Америка с тревога отбелязват нарастващите възможности на Русия по отношение на противоракетнaта отбрана. Много съжалявам. И напълно ви разбирам“, написа той в „Туитър“.

Коментарът му е в отговор на изказване на командира на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД), който предупреждава за увеличаващия се военен потенциал на Русия.

Адмирал Уилям Гортни отговори писмено на въпроси на Комисията по отбрана към Сената, подчертавайки, че руски бомбардировачи са извършили повече патрули през 2014 година от всяка година след Студената война.

Също сме свидетели на подобрено взаимодействие между руската далекобойна авиация и други елементи от руските въоръжени сили, включително събиране на въздушна и морска разузнавателна информация с цел наблюдение на НОРАД, подчертава той.

По думите му това дава на Кремъл „възпиращи“ опции при потенциален ядрен удар.

Той смята, че руски въздушни, военноморски и крилати ракетни заплахи поставят под риск способностите на НОРАД да защити Северна Америка.

Източник: news.bg