САЩ признаха, че не пускат васалите си на честването на Деня на Победата в Москва

Представителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф официално призна, че Съединените Щати са оказвали натиск върху ръководителите на редица страни с цел да ги накарат да откажат да присъстват на Парада на Победата в Москва.

Признанието на представителя на Държавния департамент бе изтръгнато трудно. На първия пряк въпрос: „Истина ли е, че Вашингтон не препоръчва на ръководителите на държавите и правителствата да приемат участие в отбелязването на 70-тата годишнина от Победата на СССР във Великата Отечествена война?“ – Харф отвърна, че „има много начини да се почете Деня на Победата в Европа, а също така и 8 май във Вашингтон“.

Този отговор не удовлетвори медиите и Харф добави: „Що се отнася конкретно до този военен парад, ние взехме под внимание случващото се в Украйна и призоваваме другите страни също да го имат предвид“.

По този начин на практика Държавният департамент потвърди механизма на приемане на решенията, описан по време на провелата се вчера пряка линия с руския президент Владимир Путин. „Това е избор на всеки конкретен политически деец, избор на неговата страна. На някои от тях не им разрешават от вашингтонския център, казват им „Не може!“. И те отказват. Повтарям: всеки, който иска да отдаде почит на освободителите от фашизма – нека заповяда“.

През тази година на 70-тата годишнина от Победата в Москва няма да присъстват най-зависимите европейски васали на САЩ.