САЩ прие резолюция за изпращане на оръжие в Украйна

Палатата на представителите в американския Конгрес е приела резолюция с препоръка президентът Обама да одобри доставянето на оръжие за Украйна, съобщава Асошиейтед прес.

За носещия препоръчителен характер документ са гласували 348 законодатели, против са били едва 48. В резолюцията се съдържа призив към президента да „употреби предоставените му от конгреса пълномощия за предоставяне на Украйна смъртоносни отбранителни оръжия“.

Според авторите на резолюцията, такава стъпка ще позволи „да се увеличат възможностите на украинския народ да защити суверенитета си”. В документа се казва, че „независима, демократична и процъфтяваща Украйна отговаря на националните интереси на САЩ”.

„Ако ние допуснем агресия по отношение на Украйна и останем настрани, без да предоставим на украинците поне възможност да се защитават, то с това ще дадем сигнал на световната общност, че нашата готовност да поддържаме създадения световен ред след Втората световна война е намаляла” – е заявил един от авторите на резолюцията републиканецът Ед Ройс.

Неговият съавтор демократът Елиът Енжъл е заявил, че „народът на Украйна не разчитал на американските войски, а просто искат оръжие, с което да се защитават”.