САЩ предлагат на НАТО да изкупи двата кораба „Мистрал”, предназначени за Русия

Група от 8 американски конгресмени са се обърнали с писмо към новия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг с предложение алиансът да изкупи или да вземе под аренда от Франция двата военни кораба тип „Мистрал“, предназначени за Русия, предаде ТАСС, цитиран от dir.bg.

Според конгресмените това би облекчило финансовите загуби на Франция от неизпълненото задължение да достави договорените хеликоптероносачи на Русия.

Франция дълго време бе под натиск от САЩ да спре доставянето на корабите заради наложените срещу Русия санкции заради ролята й в украинската криза.

Остават броени дни преди крайния срок в средата на ноември за доставката на първия „Мистрал“. Единият кораб е почти готов, а корпусът на втория бе спуснат на вода за начало на оборудването му.

Към днешна дата все още не са изпълнени условията за доставката на военните кораби „Мистрал“ на Русия, заяви вчера по време на визита в Белград френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес и БТА.

В края на октомври Москва обяви, че е получила покана да присъства във Франция на церемонията по доставката на първия „Мистрал“ на 14 ноември. Поканата е била изпратена от корабостроителната компания Де Се Ен Ес. Тогава френският министър на финансите Мишел Сапен заяви, че условията по договора на стойност 1,2 милиарда евро все още не са изпълнени.

По повод предложението от американските конгресмени ТАСС се е обърнала към източник в руската система за военно-техническо сътрудничество с чужди държави, който заявил, че строящите се във Франция кораби не могат да бъдат предавани на трети страни, защото на тях е монтирано оборудване, принадлежащо на Руската федерация.

Доводът, „можем да препродадем „Мистрал“-ите“ е негоден, защото вътре в тях има наша собственост, която вече е монтирана, и тя не може да бъде използвана без наше разрешение, казал руският източник.

Той добавил, че „на кораба са прокарани кабелни трасета с нашата система за управление на комуникациите. И за да се премахнат те, трябва да се разцепи корабът и да се демонтира на части“.

Освен това цялото вътрешно оборудване е изпълнено по стандартите на руския военноморски флот и ако те бъдат продадени на други страни от НАТО, корабите просто няма да могат да бъдат „включени“, пояснил той.