САЩ поздравиха Русия за националния й празник с тридневно закъснение

В четвъртък, 15 юни, правителството на САЩ поздрави руските граждани с техния празник – „Денят на Русия“, три дни след него, пише РИА „Новости“
Държавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън е поздравил „от името на президента на САЩ Доналд Тръмп и американския народ всички руснаци“.
В поздравлението си Тилърсън отбелязва още, че „днес нашите държави поделят уникалната си отговорност за мира и стабилността в света“.

„Знайте, че Съединените щати заедно с вас почитат  вашата независимост  като страна, богата на традиции и възможности“, допълни още Тилърсън.

Припомняме, че Държавният департамент на САЩ  за първи път от 25 години не поздрави Русия публично по случай националния й празник на 12 юни, като обясниха действието си с някакъв „нов подход“, пише „Взгляд„.

„Вече не разпространяваме поздравления като прес-релийзи“, заявиха от американското външнополитическо ведомство. Служител на пресслужбата обясни, че при новата администрация на президента Доналд Тръмп е възприет „нов подход“, според който „официалните поздравления се предават чрез посолствата на САЩ“ единствено в столиците на съответните страни.

„Самите ние не ги разпространяваме, но нямаме нищо против страните-получатели да го правят“, допълниха от ведомството.

В същото време обаче от Държавния департамент не успяха да обяснят дали Русия все пак е получила поздравления на 12 юни – обещаха да проверят и да дадат информация по-късно.

На 13 юни говорителят на руската дипломатическа мисия в САЩ Николай Лахонин отбеляза, че за първи път от четвърт век в посолството не е получено поздравление от американските власти за националния празник. „Сами си правете изводите“, заяви той.