САЩ подготвят журналисти в Литва и Украйна да се борят с „руската пропаганда”

На изслушвания в американския Сенат кандидатите за поста посланик в Литва и Украйна Ан Хол и Мари Йованович заявиха, че САЩ готвят литовски и украински журналисти за резултатно противопоставяне на „руската пропаганда”.

Хол информира, че се „работи с литовската страна по въпроса за подготовката на журналистите. В програмите си включваме и рускоговорящи репортери”, добави дипломатът.

Хол изтъкна, че „Литва се сблъсква с руската пропаганда от дълго време и на практика тя никога не е спирала”. Според нея изглежда пропагандата се е изострила след 2014 година. Насочена е преди всичко към рускоезичното население, но може да има разрушителен ефект върху цялото общество.

Йованович подчерта пред сенаторите, че САЩ „създават възможности украинската журналистическа общност сама да се справя с руската пропаганда”. Дипломатът спомена, че съществуват „редица програми”, но не уточни какви.

Въпросът за „руската пропаганда” в Украйна беше отправен и към експосланика на САЩ в Киев Джефри Пайът, чиято кандидатура за посланическия пост в Гърция също се обсъждаше на тези изслушвания. Пайът заяви, че „Русия използва информацията като част от военната си кампания против Украйна”.

По-рано помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд каза, че американското правителство отделя за „борба с руската пропаганда” около 100 милиона долара, но тогава заяви, че Вашингтон не разполага с достатъчно средства за тази цел.