САЩ отпускат на Украйна допълнителна финансова помощ в размер на 190 млн. долара

САЩ отпускат на Украйна допълнителна финансова помощ от 190 млн. долара. Това заяви в понеделник американският вицепрезидент Джоузеф Байдън на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко, предаде ТАСС.

„Днес говоря за нова помощ от 190 млн. долара за прогреса. По този начин пряката подкрепа от момента на смяната на правителството през 2014 г. достига 760 млн. долара, включително 260 млн. долара за сигурност“, каза американският вицепрезидент.

В края на ноември стана известно, че президентът на САЩ Барак Обама е подписал обновения вариант на бюджета за отбраната за 2016 г. финансова година, предвиждаща отпускането на 300 млн. долара за военна помощ за Украйна.

Точката от документа, озаглавена като „Инициатива за подкрепа на сигурността на Украйна“ дава на Пентагона правото да използва след съгласуване с държавния секретар на САЩ на 300 млн. долара за оказване на Киев на „съответната помощ в сферата на сигурността и разузнаването“. Под това се подразбира в частност, и така нареченото „летално оръжие“, включително и противотанкови ракети.

В същото време Байдън призова Украйна към пълното изпълняване на задълженията пред Международния валутен фонд, за да може и в бъдеще да получава помощ от него. „Това изисква сложни политически решения от президента и Върховната рада“, каза американският вицепрезидент и обеща, че в такъв случай САЩ „ще бъдат съюзник на Украйна в МВФ“.

Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байден заяви, че повече общува с украинския президент, отколкото с жена си. „Бил съм във вашата страна само четири пъти през последните две години, но ние сигурно над хиляда пъти сме говорили по телефона, и аз повече говоря с президента (Порошенко), отколкото с жена си. Сигурно и двамата съжаляват за това“, каза Байдън.

„В шегата на Джоузеф Байдън за това, че общува с украинския президент по-често, отколкото с жена си, има доза истина, но резултатът от този съюз е плачевен. Безплоден съюз“, коментира изказването на американския вицепрезидент председателят на комитета на Държавната дума на РФ по международните въпроси Алексей Пушков в Twitter.