САЩ няма да признаят договора между Русия и Абхазия

Посланикът на САЩ в Грузия Ричард Норлънд заяви, че Съединените щати няма да признаят договора за съюзничество между Русия и Абхазия, предаде «Грузия-online».

Това Норланд съобщи на срещата с министъра на външните работи на Грузия Тамара Беручашвили. По думите на американския посланик, по време на срещата Беручашвили представила «изчерпателна информация» за споразумението, която той по-късно ще предаде на централното ръководство на САЩ. «Но преди това ще кажа, че САЩ няма да признаят нито един от договорите, подписани с Абхазия», поясни американският дипломат.

Напомняме, че по-рано срещу руско-абхазкото споразумение се изказа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, главата на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и президентът на Грузия Георгий Маргвелашвили. Последният заяви, че този договор «създава заплаха за стабилността на Южния Кавказ», а също «води до задънена улица онези преговори, които се водеха между Русия и Грузия по въпросите за нормализирането на отношенията», съобщи «Интерфакс».

На 24 ноември Русия и Абхазия подписаха договор за съюзничество и стратегическо партньорство.

През 2008 година дипломатическите отношения между Русия и Грузия бяха прекратени след въоръжения конфликт между Грузия и Южна Осетия. Също така, Грузия не одобри признаването на независимостта на Южна Осдетия и Абхазия от страна на Русия.