САЩ настояват за разследване на смъртта на журналист край Донецк

Руският оператор Анатолий Клян загина в Украйна, съобщи руският Първи канал, за който той работел. Журналистът бил смъртоносно ранен от куршум в корема, докато правел със свои колеги репортаж близо до украинска военна част в Донецка област.

Държавният департамент на САЩ изрази съболезнования по повод гибелта на оператора на „Първи канал“ на руската телевизия Анатолий Клян в Донецк и призова за изясняване на обстоятелствата около смъртта му. 

САЩ изразиха огорчението си от убийството на Анатолий Клян заявиха от пресслужбата на американското външно ведомство пред кореспондент на ИТАР-ТАСС. Поднасяме своите съболезнования на семейството му и колегите му и призоваваме за пълно разследване на инцидента. Призоваваме всички страни да осигуряват безопасността на журналистите“, се казва в изявлението. През нощта срещу понеделник 30 юни Анатолий Клян получава смъртоносна рана в корема. Инцидентът става близо до военна част 1428, разположена на 15 км. от Донецк. Журналисти пътували с автобус заедно с майки на войници, настояващи връщането на синовете им по домовете.

Жител на Донецк пали свещ пред снимка на убития журналист.