САЩ нарекоха заплаха реакцията на Москва на разполагането на ПРО в Европа

САЩ нарекоха „заплаха“ реакцията на Москва във връзка с разполагането от НАТО на елементи от американската система за ПРО в Европа. Подобни изказвания са „безотговорни и неприемливи“, заяви в сряда пред РИА Новости прессекретарят на американското посолство в РФ Уилям Стивънс.

По-рано директорът на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство Михаил Улянов заяви, че разгръщането на елементи от американската ПРО в Румъния и Полша е способно да наруши стратегическата стабилност в региона. Руският външен министър Сергей Лавров в интервю за шведския вестник „Дагенс Нюхетер“ отбеляза по-рано, че Москва ще приеме „всички необходими военно-технически мерки“ в случай на приближаване на инфраструктурата на НАТО към руските граници.

„Системата за ПРО, разгръщана в Европа, не е насочена срещу Русия и тя няма да подкопае руския стратегически потенциал. От гледна точка на географията и физиката е невъзможно да бъде свалена руска междуконтинентална балистична ракета от пунктовете, разположени в Полша или Румъния. Русия знае това. И ние го заявихме на руската страна – по различно време и на различни равнища. Руските заплахи за това, че съюзниците на САЩ в НАТО ще се превърнат в цел заради подкрепата им към системата за ПРО, са неприемливи и безотговорни“, каза Стивънс.

По думите му, „на тези установки няма да се разполагат ракети за нападение“, а „пусковите установки в базите в Румъния и Полша не могат да бъдат използвани за други цели, освен за противоракетна отбрана“. При това Стивънс счита за необосновани оценките, че разполагането на елементи от ПРО в Европа нарушава положенията в Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег.

Очаква се на 12 май помощникът на държавния секретар на САЩ Франк Роуз да участва в церемонията по потвърждаване на оперативната готовност на американския комплекс за ПРО „Aegis Ashore“ в гр. Девеселу в Румъния. На следващия ден Роуз ще посети в Полша церемонията по започването на строителството на аналогичен комплекс за ПРО в Редзиково.

„По-рано ясно дадохме да се разбере, че разполагането на системите Aegis в Румъния и Полша се провежда в пълното съответствие с Договора за РСМД… Целта на разгръщането на противоракетната система е да осигури защитата на партньорите на НАТО в Европа от растящата балистична заплаха“, каза американският дипломат.

Според Стивънс, „сключването на рамковото споразумение за Иран не променя ситуацията“. „Нещо повече, ядреното споразумение не отменя заплахата, идваща от ракетната програма на Иран. Той продължава да разработва и изпитва балистични ракети с много по-голям радиус на действие, който обхваща европейските страни-партньори на НАТО“, заяви още той.