САЩ назоваха най-страшното руско оръжие

Русия продължава да се развива в областта на военната техника, въпреки всичко. Напрегнатите отношения със Запада са послужили като своеобразен тласък за напредъка на този отрасъл от руската промишленост, предаде телевизия „Звезда“.

САЩ не бива да подценяват оръжието, което притежава руската армия и което може да бъде продадено на други страни. Това пише журналистът Дейв Маджумдар в The National Interest.

Авторът на статията изброява петте руски смъртоносни оръжия, на които САЩ трябва да обърнат внимание.

Първи в списъка на най-страшното руско оръжие е многоцелевият изтребител Су-35. Основните  достойнства на този самолет са възможността за прехващане на цели на височина, мълниеносната скорост и уникалният двигател с увеличена тяга.

Второ място в рейтинга на журналиста заема неатомната подводница „Амур“. Тя работи изключително тихо, почти не създава шум, но при това притежава мощна система от въоръжение, и затова е много опасна за надводните кораби.

Номер три в списъка на най-опасното руско оръжие е танкът Т-90. Модерните системи за управление на огъня, наблюдението, връзката и навигацията, както и ефективната система за защита плюс невисоката цена, го правят силен конкурент на най-модерните танкове.

На четвърта позиция е руската универсална противокорабна ракета П-800 „Оникс“. Ракетата може да поразява както надводни, така и наземни цели, при това далечината на поразяване се увеличава неколкократно.

На пето място са противокорабните торпеда „53-65“, създадени още в съветско време. Според журналиста, те са изключително опасни за военноморските плавателни съдове на САЩ.