САЩ могат да предложат ограничаване на санкциите в първата среща между Тръмп и Путин

Американският президент Доналд Тръмп е казал на съветниците си да помислят за възможни отстъпки, които да предложи като разменна монета по време на планираната си среща през следващата седмица с руския си колега Владимир Путин.

Това твърдят двама бивши американски правителствени служители, запознати с подготвителната работа за срещата, пише британското издание „Гардиън“, цитирано от нюз.бг

На служителите на Съвета по национална сигурност към Белия дом им е била възложена задачата да предложат „отстъпки“ за първата среща между Тръмп и Путин, включително връщането на двете дипломатически мисии, които администрацията на Обама нареди на руснаците да освободят в отговор на намесата на Москва в американските президентски избори през 2016 г.

Не било ясно обаче какво ще бъде помолен Путин да даде в замяна.

Налице е силна съпротива в Съвета по национална сигурност и Държавния департамент към едностранни отстъпки, целящи само и единствено подобряване на тона на американско-руските отношения.

Налице е също така съпротива в рамките на администрацията към предпочитанието на Тръмп за официална двустранна среща с Путин на срещата на върха на страните от Г-20 в Германия през следващия месец.

Някои правителствени служители твърдят, че срещата трябва да бъде кратка и неофициална по време на двудневната среща на върха, която започва следващия петък в Хамбург, с оглед на факта, че срещу Тръмп текат няколко разследвания за връзките на предизборния му щаб с Москва. Скептиците също така твърдят, че няма прекъсване на военната намеса на Русия в Украйна, което е причина за по-голямата част от санкциите срещу Русия.

Говорителят на Съвета по национална сигурност Майкъл Антън изтъкна, че срещата между двамата лидери „все още не е уредена в какъвто и да е формат“, но той не отговорил на въпроса относно искането към служителите на съвета да предложат потенциални разменни монети за срещата.

„Те бяха помолени за отстъпки, но е налице съпротива да предлагат каквото и да е, без да има нищо в замяна“, посочил бивш правителствен служител, който бил запознат със споровете в Белия дом.

Един възможен жест, който се обмисля, е възстановяването на достъпа до двете дипломатически мисии в Мериленд и Ню Йорк, от които руските дипломати бяха изхвърлени от администрацията на Обама през декември като част от пакет наказателни мерки заради руските хакерски атаки по време на изборите в САЩ през миналата година.