САЩ и Франция искат Русия да докара делегацията на Асад на преговорите в Женева

САЩ и Франция призоваха Русия да докара делегацията с представителите на сирийския президент Башар Асад на мирните преговори в Женева, информира Ройтерс.

През миналата седмица в швейцарския град беше подновен осмият кръг преговори за прекратяване на конфликта, но на разговорите не присъстват представители на Дамаск. Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура съобщи, че водената от Башар ал Джафари правителствена делегация се е върнала в Дамаск за консултации.

Мистура очакваше преговорите да бъдат възобновени вчера, но Джафари напусна Женева в събота и обяви, че може и да не се върне, тъй като опозицията настоява Башар Асад да не играе роля в бъдещето временно правителство.

Днес източник, близък до правителствената делегация на Сирия, заяви пред агенцията, че делегацията все още е в Дамаск.

„Казахме на руснаците, че е важно сирийският режим да бъде на масата за преговори и да бъде част от тези преговори и част от дискусията“, каза държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на пресконференция в Брюксел и добави, че са призовали руснаците да ги докарат на преговорите.

Сирийски представители не са съобщили дали Джафари ще се върне на преговорите, но в понеделник говорител на опозицията подчерта, че бойкотът на правителството поставя Москва в неудобно положение.

Правителство и опозиция на Сирия в остър конфликт на мирните преговори в Женева

Правителствената делегация напуска преговорите

Тази сутрин преговарящият екип на опозицията пристигна в централата на ООН в Женева за възобновяване на преговорите с Мистура.

В същото време Франция обвини сирийското правителство, че блокира усилията на ООН и отказва да се обвърже за намиране на политическо решение.

Говорител на външното министерство на Франция поясни, че Дамаск е отговорен за липсата на напредък на преговорите.

Оттеглянето на Дамаск от преговорите в Женева е срам за Русия, обяви опозицията

Това заяви говорител на опозицията пред Ройтерс

Той добави, че Русия трябва да поеме отговорност и сирийското правителство в крайна сметка да участва на преговорите.

Няма коментар от страна на Москва.

Източник: news.bg