САЩ и Русия обявиха, че примирието в Сирия се спазва и удължиха действието му

Договореното между САЩ и Русия примирие в Сирия се спазва и то ще бъде удължено с още 2 дни. Около това мнение се обединиха Американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров. Целта е осигуряване на по-голям хуманитарен достъп и спиране на бойните действия.

След телефонен разговор между американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров стана ясно, че към този момент примирието в Сирия се спазва. Поради тази причина то ще бъде удължено с още 48 часа. Сделката влезе в сила на 12 септември и има за цел спиране на бойните действия на цялата територия на страната, подобрен хуманитарен достъп до всички обсадени райони и съвместни координирани удари по ислямистките групировки Ислямска държава и Фронта ан Нусра.

Марк Тонер, говорител на Държавния департамент на САЩ:

„Секретарят Джон Кери проведе телефонен разговор с външният министър Лавров. Те обсъдиха ситуацията в Сирия и как протича обявеното примирие. Необходимо е то да се запази седем дни, за да бъдат предприети следващи действия. Не се отричат спорадични съобщения за насилие, но като цяло те са значително по-малко в сравнение с предишните седмици. Двамата се договориха примирието да се удължи с нови 48 часа.”

Припомняме, че САЩ и Русия се споразумяха за общи действия срещу терористите в Сирия. Първите дипломати на двете страни Джон Кери и Сергей Лавров постигнаха пробив в усилията за установяване на мир, който да сложи край на войната в близкоизточната страна. Процесът по разграничаване на действащите в Сирия екстремистки групировки се провежда под ръководството на експертен съвет. Припомняме, че само ден преди влизането в сила на споразумението, в Сирия загинаха най-малко 82-ма души при въздушни удари срещу контролирани райони от опозицията. Атаките са били две и са извършени в Идлиб и Алепо.