САЩ и ЕС разтревожени, че Русия свива вноса на чужда продукция

САЩ и ЕС изразиха безпокойството си относно руската политика на заместване на вноса със собствена продукция.

Опасенията си те изказаха на заседание на Комитета по търговските аспекти на инвестиционните мерки (ТРИМС) на Световната търговска организация (СТО), каза пред РИА Новости източник, близък до преговорите.

Събеседник на агенцията разказа, че претенциите на САЩ и ЕС към Русия са били свързани с искането по държавните покупки, които предвиждат приоритетно използване на руската продукция.

„Русия в рамките на скорошен „антикризисен план“ предприе крачки по прокарване на стратегия по заместване на вноса за медицинското оборудване.

От САЩ заявиха, че Русия явно се готви да разшири  действието му върху други сектори, каза източникът.

По негови думи, аналогично безпокойство изразили представители на ЕС, Япония и Канада, посочвайки „притеснителната тенденция в това, което се отнася до искания за закупуването“ на медицинско, промишлено и селскостопанско оборудване, текстил, транспортни средства и вероятно, софтуер.

Русия е започната широка програма за заместване на вноса с вътрешна продукция,  след като западните санкции откриха зависимостта на цяла редица важни отрасли от вноса.

Президентът Владимир Путин вчера заяви, че санкциите са помогнали да се пречисти руския пазар, който е бил зает след влизането на Русия във СТО през 2012 година.

Руското външно министерство вчера заяви, че Русия като член на СТО строго изпълнява своите задължения.

 

Източник: http://www.fbr.bg