САЩ и ЕС на различно мнение относно санкциите срещу Русия

Мненията на САЩ и ЕС относно санкциите срещу Русия  сериозно се разминават, предаде РИА Новости.

Страните от G7 в събота обвиниха Русия в неспазването на Женевското споразумение за деескалиране на ситуацията в Украйна и заплашиха с нови санкции.

По данни на вестник  New York Times, САЩ, за разлика от европейските партньори, са готови на санкции срещу цели отрасли на руската икономика. Стокооборотът между страните-членки на ЕС и Русия през 2012 г. е около 370 млрд. долара, а между Русия и САЩ – около 26 млрд. за същия период. Това показва, че САЩ рискува значително по-малко загуби от Евросъюза.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю призова за по-сдържана позиция относно санкциите. „Макар да е нужно да се действа, разширените мерки без подкрепата на ЕС ще навредят на интересите на американския бизнес и няма да имат желаното влияние над Русия”, заяви Лю, цитиран от New York Times.

Президентът на САЩ Барак Обама по-рано заяви, че едностранното въвеждане на икономически санкции срещу Русия би било погрешно. Въпреки това, някои от съветниците на Обама биха искали да са едностранни действията на САЩ, подчертава изданието.

„Да се налагат санкции съвместно с ЕС би било добре, но САЩ трябва да бъде лидер и да не губи време в опитите да представи единен подход”, заяви пред вестника президента на неправителствената организация Freedom House Дейвид Крамър, който представи на Белия дом своя вариант на списък със санкции. На свой ред, сенаторът републиканец Боб Коркър предложи да се наложат санкции на четири големи руски банки и на „Газпром”.  Засега в списъка със санкциите е фигурирала само една руска финансова компания – банка „Россия”.

Източниците New York Times  в американската администрация оставиха без коментар предложенията на Коркър, но съобщиха, че в списъка се планира да бъдат внесени имената на Игор Сечин (президента на нефтената компания „Роснефт” и на Алексей Милер (председател на управителния съвет на „Газпром”).