САЩ искали да шпионират смартфоните ни чрез приложенията на „Гугъл“

Разузнавателните служби на САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия са изготвили план да пробият защитата на сайта на Гугъл за теглене на приложения, за да получат възможност да шпионират смартфоните, предаде AFP.

Американската информационна агенция The Intercept и канадската медия CBC се позовават на публикуван от Едуард Сноудън документ. Според тях целта на петте държави от алианса „Пет очи“ е да засилят наблюдението на смартфоните с помощта на шпионски софтуер, инсталиран чрез сайта за приложения „Андроид Маркет“, понастоящем „Гугъл плей“, който е използван от телефоните на „Самсунг“.

Разузнавателните служби са искали да пробият връзките към сайта и да внедрят шпионски софтуери, с които да събират данни от смартфоните. Освен това агенциите са възнамерявали да изпращат на определени хора грешна информация.

Службите са се опасявали от нова „арабска пролет“ и разпространяване на народните протести. Те са се интересували предимно от Африка, но в плановете им са влизали още Франция, Куба, Мароко, Швейцария, Бахамите, Холандия и Русия.