САЩ изкупува украинския дълг

Един от най-големите инвестиционни фондове на САЩ – Franklin Templeton Investments продължава да изкупува дълговете на Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на официалните отчети на фонда.
За първите три месеца от годината американците са увеличили своя портфейл от дългови книжа на страната с 62 млн. долара и вече притежават украински дълг за 7.6 млрд. долара.

По този начин Franklin Templeton Investments вече е собственик на около 43% от целия държавен дълг на Украйна. Фондът е известен сред инвеститорите със своята стратегия, основаваща се на покупка на дългови книжа на проблемни държави. Начело на фонда стои Майкъл Хайзенстеп, известен с прозвището си „ инвеститор срещу тълпите”.

Именно той бе в основата на закупуването на над 10% от държавния дълг на Ирландия за около 6 милиарда долара в разгара на икономическата криза, с което допринесе за стабилизирането на тази страна и в края на краищата прибра солидна печалба от операцията.

Същата стратегия, приложена към Южна Корея и Унгария, донесе на инвестициите на фонда печалба от близо 16% за 2012 година. Franklin Templeton Investments започна да изкупува украинския дълг още от есента на миналата година, веднага след началото на политическата криза в страната.

Влошаването на ситуацията около страната и буксуването на украинската икономика не повлияха на покупките на фонда и той продължава да купува държавния дълг. Сега доходността на украинските облигации с дата на погасяване през 2015 година се намира на своя максимум от около 14.3%.

Американците залагат на очакването, правителството в Киев да се справи със ситуацията и да запази целостта на страната. Ако това стане, парите, инвестирани в украински дълг, ще донесат много добра печалба на инвеститорите.